A W250296 03

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün Beldesi'nde yer alan ve üzeri açık camisiyle ünlü tarihi Kadırga Yaylası'nda, yüzlerce yıldır süren Otçu Şenliği bu yıl da binlerce kişinin katılımı ile coşkuyla gerçekleştirildi. Geleneksel olarak her yıl Temmuz ayının üçüncü Cuma günü düzenlenen Kadırga Yayla Şenlikleri, bu yıl da katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.

Denizli Kitap Fuarı 7’nci Kez Kapılarını Açıyor! 325 Yazar Katılacak Denizli Kitap Fuarı 7’nci Kez Kapılarını Açıyor! 325 Yazar Katılacak

Binlerce Kişi Horon Oynadı

Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever'in de katıldığı şenlikte, obalarından sabah saatlerinde yola çıkan otçular, davul zurna ve kemençe eşliğinde horon oynayarak festival alanına iniş yaptı. Deniz seviyesinden 2.200 metre yükseklikte bulunan Kadırga Yaylası, yaz aylarında her Cuma günü Cuma namazını üstü açık camide kılmaya gelen vatandaşlarla adeta küçük bir ilçeye dönüşüyor. Bu yıl da binlerce kişi, yağmur altında çimler üzerinde Cuma namazını kıldı.

Geleneksel Kültür Yaşatılıyor

Özkürtün Belediye Başkanı Yakup Turgut, Kadırga Yayla Şenlikleri ile birlikte bu kültürü canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak için çalıştıklarını belirtti. Başkan Turgut, 'Kadırga, geçmişten günümüze gelen bir köprü. Fatih Sultan Mehmet Han'ın askerleriyle birlikte gelip otağ kurduğu, atını bağladığı ve aşağıdaki üstü açık camiyi inşa ederek namaz kıldığı yerin adı Kadırga. Bu şenlikler, gurbetçilerin iple çektiği, Temmuz'un üçüncü Cuma'sında sevdaların buluştuğu bir yerin adı. Kadırga kelimelerle anlatılmaz, yaşanır' dedi.

Renkli Kıyafetlerle Şenlik Coşkusu

Ağasar kültürüne ait yöresel kıyafetleriyle şenliğe katılan ve Aktaş Yaylası'ndan gelen Çiçek Şekerci, 'Kadırga Yayla Şenlikleri ben doğduğumdan beri var, örf ve adetlerimiz çok güzel. Herkese tavsiye ederim, şenliğimiz çok güzel. Özkürtün ve Trabzon her taraftan insanlar var. Kıyafetlerimiz Ağasar kültürüne ait, ben de giyiyorum ve şenliğe renk katıyoruz' diye konuştu.

Bir Yıl Boyunca Beklenen Şenlik

Akçaabat Düzköy'den gelen Müslüm Samast da, 'Bu yayla bizim eskilerimizin, dedelerimizin bize bırakmış oldukları bir miras. Biz bu yaylaya gelmeyi bir yıl boyunca bekliyoruz. Bu şenlik bize huzur veriyor. Kadırga yaylasına her yerden geliyorlar. Özellikle açık camide namaz kılmak çok büyük bir zevktir. Kadırga bizim için çok önemli, çok değerli bir yayladır'ifadelerini kullandı.

A W250296 06-1

Kaynak: İHA