Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Eximbank) ve İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) ile 25 Kasım 2024'te imzalanan protokol çerçevesinde ihracatçı firmalar için yeni bir finansman modeli geliştirdi. Bu protokolle, fuar alanı yapım projelerinde gerçekleştirilen harcamalar prefinansman kapsamına alınarak desteklenmeye başlandı. Söz konusu düzenleme ile fuar alanı yapımı için onay alan firmalar, Eximbank tarafından sunulan finansman ve İhracatı Geliştirme A.Ş. tarafından sağlanan teminat imkânlarından faydalanabilecek. Böylece Türkiye'de düzenlenen uluslararası fuarların altyapısının güçlendirilmesi, geniş katılımcı kapasitesine sahip modern fuar alanlarının oluşturulması ve sektörün uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.
Fuarcılık Sektörü 2024’te 5,1 Milyar Dolar Katkı Sağladı
Fuarcılık sektörünün Türkiye ekonomisine sağladığı katkı, 2024 yılı Ocak-Kasım döneminde rekor seviyeye ulaştı. Uluslararası hizmet ticareti istatistiklerine göre, "diğer iş hizmetleri" ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %9 artarak 5,1 milyar dolara çıktı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yayımlanan verilere göre, 2024 yılında Türkiye’de düzenlenen fuarlara yaklaşık 22 bin yabancı katılımcı firma ve 900 bin ziyaretçi geldi.
Türkiye, Fuar Alanı Kapasitesinde Küresel İlk 10’da
Türkiye, fuar alanlarının büyüklüğü açısından dünya genelinde 10’uncu, Avrupa’da ise 6’ncı sırada yer alıyor. 2024 yılı itibarıyla ülke genelinde toplam 767 bin metrekare fuar alanı kapasitesine ulaşıldı. Bu rakam, dünya genelindeki fuar alanlarının %1,7’sini oluştururken, Avrupa’daki toplam fuar alanlarının %4,5’ine denk geliyor. Ticaret Bakanlığı, fuarcılık sektörünün gelişimini desteklemek amacıyla yeni fuar alanlarının inşasını ve mevcut alanların kapasitesinin artırılmasını öncelikli hedef olarak belirledi. Bu kapsamda, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) bünyesinde, "yeni fuar alanlarının geliştirilmesi konusunda kamu-özel iş birliği çerçevesinde alternatif modellerin geliştirilmesi" başlığı altında kapsamlı bir çalışma yürütüldü. 2024 yılı sonunda tamamlanan bu çalışma kapsamında dünyadaki başarılı fuar alanı projeleri incelenerek, Türkiye’ye uygun model önerileri geliştirildi.
Yurt Dışı Fuar Organizasyonlarına Yeni Düzenleme
Fuarcılık sektörünün uluslararası etkinliklerde daha etkin rol almasını sağlamak için 5 Nisan 2024’te yürürlüğe giren "Yurt Dışı Etkinlik Organizatörlerinin Yetkilendirilmesi ve Değerlendirilmesine İlişkin Genelge" ile yurt dışındaki ticari etkinlikler için yeni bir düzenleme getirildi. Bu kapsamda, yurt dışında ticari etkinlik düzenlemek isteyen organizatörlere belirli kural ve şartlar getirildi. Genelge çerçevesinde 2024 yılı itibarıyla 18 organizatör yetkilendirilirken, bu organizatörler aracılığıyla 27 yurt dışı ticari etkinlik gerçekleştirildi.