Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mart ayında yapılan Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu'nda yaptığı açıklamada, "Doğum izninin artırılması ve işçi ile memur arasındaki farkları giderecek çalışmalarımıza başladık. Doğum izni sürelerini Nüfus Politikaları Kurulu'nda da gündeme alıyoruz. İzin sürelerinin daha da artırılması için çalışmalar yapıyoruz." demişti.
Söz konusu çalışmalarda gelinen son noktada ücretli doğum izninin 1 yıla, ücretsiz doğum izninin ise 1,5 yıla çıkarılmasının planlandığı iddia edildi.
Doğum İzni Ne Kadar?
Çalışma hayatında aktif olarak bulunan annelere 8 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası olmak üzere toplamda 16 hafta doğum izni veriliyor. İkiz, üçüz gibi çoğul gebeliklerde 8 haftalık annelik izni süresine 2 hafta daha ekleniyor. Memur olan babalara 10 gün, işçi statüsündeki babalara da 5 gün izin hakkı bulunuyor.
Doğum izni sürelerinin Nüfus Politikaları Kurulu'nda gündeme alındığı öğrenilirken düzenlemenin taslak çalışma tamamlandıktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması bekleniyor.