Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Galeriler Güncel Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos

Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos

Milattan önce 33 yılında devrin en güçlü hükümdarı Büyük İskender, Varsak’taki Düden’de (O zaman şelale değil) atlarını sulayıp bir mola verdikten sonra vardığı Termesos yamaçlarında takılıp kalır. Tıpkı Osmanlı Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’ın 1529, 4. Mehmet’in 1683 yılında Viyana’yı kuşatıp geri dönmesi gibi.

Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos 1
/ 10
Bu kez Termesos’ta sürdüm Süleyman Fikri Erten’in vizörünün izini. Telefonumdaki arşive ulaşamamak ve hafiften atıştıran yağmura rağmen yine de birşeyler gördük. Gezinin en güzel yanı, yol arkadaşım Mustafa ile, antik tiyatronun basamaklarında lavaş arası keçi peynirli çomaçla geçiştirilen öğle yemeği oldu.
Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos 2
/ 10
Çok lafı uzatmadan www.kulturportali.gov.tr adresindeki metni aktaralım. Malum şekerin de etkisiyle yoruluyoruz artık. Beldeki ağrıyı kanıksadık gari.
Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos 3
/ 10
Termessos Antik Kenti, Pisidia Bölgesi'nin “Milyas” olarak anılan güneybatı bölümünde, bugün “Güllük” adını taşıyan Solymos Dağı’nın dorukları arasındaki vadide, Anadolu’nun en eski halklarından Luvi'lerin soyundan gelme Solym’ler tarafından kurulmuş önemli bir antik kenttir.
Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos 4
/ 10
Şehrin tarih sahnesine çıkışı Büyük İskender’in İ.Ö.333’de kenti kuşatması ve Termesosluların güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemesiyle olmuştur. İskender’in ölümünden sonra kent Ptolemy'ler tarafından alınmıştır. İ.Ö. 189 yılında komşu şehir İsinda’yı zapteden Termessos’lular İsinda halkının şikayeti üzerine Anadolu’daki Roma Kuvvetleri Komutanı Manlius Vulso tarafından cezalandırılmışlardır.
Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos 5
/ 10
İ.Ö. 36’dan 25’e kadar Galatialı Amyntas’ın Pisidya’nın diğer kentleriyle Termessos’u da yönettiği bilinmektedir. Roma İmparatorluk döneminde ise şehrin bağımsızlığını koruduğu bastığı sikkelerden anlaşılmaktadır. Şehrin Bizans döneminde ve sonraki devirlerdeki durumu hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Termessos kenti terk edildikten sonra yeni bir yerleşmeye tanık olmadığı gibi deprem ve doğal tahribin dışında oldukça sağlam ve iyi korunmuş ören yerlerinden biri olarak gösterilebilir.
Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos 6
/ 10
Şehrin kalıntıları Antalya-Korkuteli karayolu üzerindeki Yenicekahve yakınında bulunan Hellenistik Devir suru ile başlar ve Güllük Dağı'nın zirvesine kadar devam eder. Otoparktan sonra şehre tırmanan patika takip edildiğinde, sağ yanda İmparator Hadrian devrinde yapılmış İon düzenindeki tapınağın basamak ve anıtsal girişine rastlanır. Aşağı şehir surları ve su kaynağının bulunduğu alandan güneye doğru tırmanmaya devam edilirse, solda yer yer birinci katı ayakta kalmış Gymnasium’a ulaşılır.
Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos 7
/ 10
Birçok oda ve salondan oluşan yapının güneybatısında, arkalarında dükkânlar bulunan sütunlu cadde yer alır.
Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos 8
/ 10
Hemen yakınında kanalizasyon şebekesinin mükemmelliğini gösteren kanallar hala görülebilir. Düzlüğe çıkıldığında, orman gözetleme noktasına giden patikanın solunda şehrin birçok resmi yapısının bulunduğu alana ulaşılmış olur.
Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos 9
/ 10
Düzlükteki ilk kalıntı agoraya aittir. Batısındaki portiko veya stoa, II. Attalos zamanında (İ.Ö. 159–138) inşa edilmiş olup Dor düzenindedir. Agoranın doğusunda, yamaca yaslanmış olan ve Antalya Körfezi’ni görebilen konumdaki tiyatro yer alır.
Gezen Objektif 31: Bizim Viyana; Termessos 10
/ 10
Tiyatronun yaklaşık 100 metre güneybatısında çatı yüksekliğine kadar ayakta duran meclis binası bulunmaktadır.

KAYNAK: NİZAMETTİN ÖZMEN

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dünya turu yapan ünlü çift Fethiye'de demirledi

Dünya turu yapan ünlü çift Fethiye'de demirledi