Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltti. Bu karar, Türkiye'nin ekonomik istikrarına dair olumlu sinyaller verdi. Kredi notu görünümünün ise "durağan" olarak belirlendiği açıklandı.
Ekonomik Göstergeler ve Rezerv Tahminleri
Fitch Ratings'in açıklamasında, Türkiye'nin ekonomik görünümüne dair birkaç önemli nokta öne çıktı. Pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüş, dış tamponlardaki iyileşmenin sürdürülebilirliğini destekleyecek faktörler arasında yer aldı. Ayrıca, Türkiye'nin rezervlerinin yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğü belirtildi.
Parasal Politika ve Asgari Ücret Düzenlemeleri
Kredi derecelendirme kuruluşu, parasal sıkılaştırmanın enflasyonu düşürme stratejisinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Fitch Ratings, sıkı bir parasal politika duruşunun, öngörülen mali konsolidasyon ve 'ihtiyatlı' asgari ücret ayarlamalarıyla birleşmesinin enflasyonda önemli bir düşüş sağlayacağına ve iyileştirilmiş dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azaltılmış dolarizasyonun sürdürülebilirliğine yardımcı olacağına dair daha fazla güven duyduğunu ifade etti.
Enflasyon ve Cari Açık Beklentileri
Açıklamada, Türkiye'nin enflasyon oranının bu yılı yüzde 43 ile tamamlamasının beklendiği ve 2025 yılında yüzde 21'e düşmesinin öngörüldüğü aktarıldı. Cari açığın bu yıl Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1,9'una gerilemesi ve 2025-2026 döneminde ortalama yüzde 1,7 olmasının tahmin edildiği belirtildi.
Türkiye Ekonomisinin Büyüme Tahminleri
Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin 2024 yılında yüzde 3,5 büyümesini ve 2025 yılında ise yüzde 2,8 büyümesini beklediğini açıkladı. Avrupa Birliği'nde öngörülen kademeli toparlanmanın, Türkiye'nin net ihracatını destekleyeceği bildirildi.
Önceki Değerlendirmeler
Fitch Ratings, geçen yıl Eylül ayında Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etmiş ve not görünümünü iki yılın ardından "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Bu yıl Mart ayında ise kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.