Antalya’nın Finike ilçesinde bulunan Limyra Antik Kenti’nde yürütülecek arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları için yeni bir karar alındı. Cumhurbaşkanı Kararı ile özel mülkiyette bulunan bir taşınmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Hazine adına tescil edilmek üzere kamulaştırılacak.

Karar Resmi Gazete’de Yayımlandı

Resmi Gazete'nin 4 Şubat 2025 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre; Antalya’nın Finike ilçesi Saklısu Mahallesi sınırlarında yer alan 101 ada, 52 parsel numaralı taşınmaz, Limyra Antik Kenti’nin arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları için kamulaştırılacak.

Muratpaşa Belediyesi'nden Ücretsiz İngilizce Konuşma Kulübü! Muratpaşa Belediyesi'nden Ücretsiz İngilizce Konuşma Kulübü!

Finike Limyra Antik Kenti İçin Acele Kamulaştırma Kararı Alındı 2

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yetkilendirildi

Karar kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı taşınmazın Hazine adına tescil edilmesi sürecinde yetkilendirildi. Acele kamulaştırma işlemi, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca yürütülecek.

Likya'nın Başkenti Limyra Antik Kenti

Antalya'nın Finike ilçesi, Turunçova ve Sahilkent beldeleri sınırlarında bulunan Limyra Antik Kenti, Toçak Dağı’nın güney eteklerinde yer alıyor. Kent, erken dönem akropol alanı ve Roma ile Bizans dönemine ait surlarla çevrili düzlük bir bölgeyi kapsıyor. Likçe yazıtlarda 'Zemuri' olarak anılan Limyra, İÖ 5. yüzyıldan itibaren yerleşim gördüğünü kanıtlayan buluntulara sahip. En parlak dönemini İÖ 4. yüzyılın ilk yarısında yaşayan kent, Likya Kralı Perikle’nin önderliğinde Likya Birliği’nin başkenti haline geldi. Pers hakimiyetinin sözde kaldığı bu dönemde Limyra, diğer Likya kentleri gibi serbest bir yapıya sahipti.

Finike Limyra Antik Kenti İçin Acele Kamulaştırma Kararı Alındı 3

Perikle’nin ardından İS 2. ve 3. yüzyıllarda yeniden canlanan Limyra, tarih boyunca depremlerden zarar görse de sürekli olarak yeniden inşa edildi. Bizans döneminde piskoposluk merkezi olan kent, 8. ve 9. yüzyıllardaki Arap akınlarının ardından terk edildi. 1970 yılından bu yana Avusturyalı arkeologlar tarafından kazı çalışmaları yürütülen antik kent, Likya tarihine ışık tutan önemli eserler ortaya çıkardı.

Limyra, Likya Bölgesi’nin en fazla kaya mezarına sahip antik kentlerinden biridir. Dört yüzü aşkın kaya mezarına ev sahipliği yapan kentte, mezarların çoğu Likya dilinde yazılmış kitabelerle tanınır. Kral Perikle’ye ait anıt mezar, mimarisiyle Xanthos’taki Nereidler Anıtı’na benzerliğiyle dikkat çekiyor. Antik tiyatro binası ise Hellenistik Dönem’den kalma olup, İS 141 yılında büyük bir onarımdan geçti. Kentte ayrıca, İmparator Augustus’un manevi oğlu Gaius Caesar’ın anıtsal mezarı da yer alır. Kudüs’ten Roma’ya dönerken Limyra’da yaşamını yitiren Gaius Caesar için yapılan bu mezar, Augustus Dönemi realizmini yansıtan mermer kabartmalarıyla ünlü. Limyra kazılarında ortaya çıkarılan eserler, Antalya Müzesi’nde sergileniyor. Hellenistik Dönem’e ait Ptolemaion Anıtı, Augustus Dönemi kabartmaları ve Likya dönemine ait eserler, kentin tarihi zenginliğini ortaya koyuyor.

Finike-Demre-Kaş-Kalkan Duble Yol Projesine Tepki Büyüyor! Finike-Demre-Kaş-Kalkan Duble Yol Projesine Tepki Büyüyor!

Muhabir: Tayfun Akyatan