Finike - Demre - Kaş -Kalkan Bölünmüş Yol Projesine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca ÇED Olumlu kararı verildi. Mevcut yolların iyileştirilmesini öneren Kaş Çevre ve Kültür Derneği, proje sebebiyle doğaya büyük bir zarar vereceğini belirtmişti. Projenin içinden geçtiği Likya Kültürel Mirasına ait bir çok arkeolojik alanın, Özel Çevre Koruma Bölgesinin, Doğal Sit Alanlarının, kıymetli tarım arazilerinin, su kaynaklarının, endemik türlerin üzerinden geçeceğini belirtmişti. Son olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projeye ÇED olumlu raporu verdi. Verilen karara isyan eden Kaş Çevre ve Kültür Derneği projenin iptalini bir kez daha talep etti. Konuyla ilgili dernek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne konuyla ilgili yazılı dilekçe verdi.
66 BİN AĞAÇ KESİLECEK
Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy yaptığı açıklamada, “Duble yol; 11 arkeolojik sit ve 9 koruma alanına doğrudan ya da dolaylı olarak zarar verecektir. Yol, Beymelek Lagünü ve Kaputaş 1. Derece Doğal Sit Alanlarının, Kaş - Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesinin, Istlada/Hoyran antik kentinin içinden geçerek, dünya çapında tanınan Myra antik kenti ve Sura, Kyaneai antik kentlerinin sınırlarından ise teğet geçerek bölgedeki en değerli doğal ve kültür varlıklarımıza zarar verecektir. Bölge, tüm doğal çevre dokusuyla bugüne kadar korunagelmiş son yerlerden biridir. Duble yolun geçeceği bölge 22’si endemik olmak üzere 454 bitki cinsine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada sadece bu bölgede yetişen Likya Orkidesi, Kaputaş Andızotu, Sürmeli Çiğdemi yayılım alanları üzerinden geçerek bu endemik türlerin popülasyonuna zarar verecektir. Yol güzergahında 118 hektar tarım alanı (yaklaşık 210 futbol sahası), 57 hektar toplam orman alanı (çalı, geniş yapraklı ve iğne yapraklı), 44 hektar zeytinlik alan ve 95 hektar makilik vejetasyon alanı olmak üzere toplam 321 hektar alan tahrip olacak, sadece 26,75 hektar orman alanında 66.073 adet ağacın kesilecektir” dedi.
19 MİLYON METREKÜP HAFRİYAT ÇIKACAK
Başkan Ahmet Murat Akoy, “Yol yapımı yarma çalışmalarında 19.680.825 m3 hafriyat oluşacak, oluşan bu hafriyatın 7.290.517 m3’ü dolgu amaçlı olarak projede kullanılacaktır. Geriye 12.390.380 m3 hafriyat/moloz fazlası kalmaktadır. Bu hafriyat fazlası, yığılan molozun yüksekliğinin 10 metre olması durumunda dahi 175 futbol sahası kadar alana ihtiyaç duyulacağını göstermektedir. Projede bu hafriyat için ‘’ilgili belediyelerin hafriyat döküm sahalarına taşınacaktır’’ denilmesine rağmen üç belediyenin de bu büyüklükte moloz/hafriyat için döküm alanı bulunmamaktadır. Kaş - Kalkan deniz gören yamaçlarından geçen duble yol sonrasında alan hızla ranta açılacak ve betonlaşacaktır. Burada kazanan Kaş halkı değil, projeyi çok önceden bilen ve o bölgenin insanından arazileri toplamış olan rantçılar, inşaat firmaları ve sonrasında bölgeye gelip turizm pastasından aslan payını alacak ulusal ve uluslararası firmalar olacaktır. Duble yol, Antalya’daki diğer bölgelerden farklı olarak kitle turizmi yerine kültür ve doğal zenginliğine dayalı butik turizmin yaşandığı Kaş’ı kitle turizmine açarak, koruma alanlarına, ÖÇK bölgelerine, arkeolojik sit alanlarına ve bu alanlardaki ekolojik çeşitliliğe zarar verecek Kaş’ın yerel üzerinden işleyen turizm yapısının kökten değişmesine sebep olacaktır” dedi
KAMU YARARI TAŞIMIYOR
Akoy, “Duble yolun maliyeti 2021 yılı verisiyle 2 milyar TL’dir. Bu rakam güncel olmaması bir yana, yapılacak köprü, viyadük, tünel ve kamulaştırma giderleri maliyetin içinde değildir. 64km yol içinde 11 adet köprü-viyadük, toplam uzunluğu 19km’yi bulan 6 tünel yer almaktadır. Kaş- Demre arasında üç şeritli yol varken ve mevcut yollar iyileştirilebilecekken, coğrafyanın koşullarını olağanüstü zorlayarak bu kadar maliyetli bir yatırımın yapılması kamu yararı taşımamaktadır. Finike, Demre, Kaş, Kalkan halkı olarak mevcut yolların iyileştirilerek, bölgemizin tüm tarihi, kültürel, doğal alanları üzerinde geri dönüşü olmayacak tahribata sebep olacak duble yol projesinin iptalini istiyoruz” dedi.