Konyaaltı Sahili bölgesindeki büfe ruhsatlı işletmelerin imar mevzuatına aykırı yapılaşmalarının ve işletmelere yönelik denetim süreçlerinin görüşüldüğü Konyaaltı Sahili Değerlendirme Toplantısı, Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleştirildi. 16 Ocak 2025 tarihli sayımızda manşete taşıdığımız ‘Sahil Saltanatına Suç Duyurusu’ başlıklı ŞPO Antalya Şubesi’nin aykırı kullanımlara yaptığı suç duyurusu haberi sonrasında gerçekleşen toplantı dikkat çekti. Daha önce de İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Konyaaltı Sahili toplantılarına kaçak işgallerin kaldırılmaması sebebiyle katılmayacağını açıklamıştı.

Konyaaltı Sahili'nde İşgallere Valilik El Attı

VALİ ŞAHİN ‘GEREKEN YAPILACAK’ DEDİ

Projesine ve imara aykırı şekilde kullanılan ve işletilen sahildeki kriz derinleşirken Antalya Valiliği’nden alınan bilgiye göre, toplantıda Konyaaltı sahilinde faaliyet gösteren işletmelerin imar faaliyetleri, çevre düzenlemeleri ve çevreyi olumsuz etkileyen uygulamalar ele alındı. İlgili kurum temsilcileri tarafından sunumların gerçekleştirildiği toplantıda Konyaaltı sahilinin mevcut durumu, mevzuata aykırı imar faaliyetlerine karşı alınan önlemler ve işletmelere yönelik denetim süreçleri değerlendirildi. Açılış konuşmasında Konyaaltı Sahili’nin yalnızca Antalya için değil, Türkiye ve dünya turizmi için önemli bir destinasyon olduğuna dikkat çeken Vali Şahin, “Dünyaca ünlü Konyaaltı sahilimiz, sahip olduğumuz en kıymetli doğal ve turistik değerlerden birisidir. Bu eşsiz güzelliği sürdürülebilir hale getirmek için gereken adımları kararlılıkla atacağız. Konyaaltı Sahili'nde kötü görüntülere ve mevzuata aykırı faaliyetlere izin vermeyeceğiz. Bölgede yapılacak düzenleme çalışmalarını hızla tamamlayarak, sahilimizi hem Antalyalı hemşehrilerimizin hem de yerli ve yabancı misafirlerimizin hizmetine en iyi şekilde sunacağız” dedi. 

TOPLANTI BASINA KAPALI OLARAK YAPILDI

Antalya Valiliği’nde düzenlenen toplantıya Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Konyaaltı Kaymakamı Rahmi Köse, Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür V. Ceyhan Öğren Eciş ve ilgili kurumların müdürleri katıldı. Hem imar yönetmeliğine hem de projesine aykırı yürüme bandı ve plaj kullanımı kamuoyundan büyük tepki çekerken Konyaaltı Sahili’ni işleten Alge Yönetimi ile kiracı konumunda olan işletmeciler arasında büyük bir fiyat tartışması da yaşanmıştı. Halk sahilinden rant sağlayan işletmeciler yönetimi fahiş kira fiyat artırımı ile suçlamıştı. Konyaaltı Sahili Değerlendirme Toplantısı geniş kapsamlı şekilde basına kapalı olarak yapıldı. 

KONYAALTI SAHİL SALTANATININ SÜRECİ

AKP’li Menderes Türel’in Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 254 milyon TL’ye yapılan ve işletmesi Alkoçlar’a verilen işletmelerin turizm sezonunun başlaması ile sahillere kurulan plaj işletmelerinin işgali her yıl yaşanıyor. Sahillerde yer alan 6 metrekare büfe izinli ticari işletmelerin lüks kafelere döndürülmesi ve metrekare kullanımının onlarca kat aşıldığı bilinirken, yaz aylarında halkın olan sahil plaj ve şezlonglarla işgal ediliyor. 2025 yaz sezonunda yıllardır süren işgal görüntülerinin olmaması için suç duyurusunda bulunan Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi ,hem metrekare aşımı olan büfe işletmelerini hem de yaz sezonunda kurulan plajları şikayet etti. 3621 Sayılı Kıyı Kanununun Genel Esaslar başlığının 5. Maddesinde  Kıyılar ile ilgili genel esaslar arasında   “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir” hükmünün belirtildiği suç duyurusunda, usulsüzlükler yer aldı. Daha önce de İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Konyaaltı Sahili Alan Yönetim Denetleme Kurulu toplantılarına kaçak işgallerin kaldırılmaması sebebiyle katılmayacağını açıklamıştı

SÜRECİN TÜM DETAYLARI

İhaleyi kazanan firma, 8 yıllığına belirtilen ünite ve tesisleri işletme hakkına sahip oldu. İhale kapsamında Akdeniz Bulvarı'nda 23 büfe 19 şezlong şemsiye alanı, Beachpark bölgesinde 7 büfe, 7 şezlong şemsiye alanı, 2 kafe, 1 çay bahçesi, 1 işletme ofisi, 4 büfe, 40 ticari işletme, 12 ücretsiz tuvaletin işletme hakkını alan şirket, ünitelerin çoğunu kiraya verdi.

Konyaaltı Sahili'nde İşgallere Valilik El Attı

31 Mart yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen CHP'li Muhittin Böcek, 'Sahil Yaşam Parkı' olarak adlandırılan sahilin işletilmesine yönelik eleştirilerde bulunurken, belediyenin sahildeki temizlik, park bahçe işlerini yapmaya devam etmesinin doğru olmadığını kaydetti.
Belediye encümeni, yapılışında hata olduğu gerekçesiyle bugün ihaleyi iptal etti. Başkan Böcek'in, ihalenin iptal edilmesine yönelik açıklama yapması bekleniyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce Konyaaltı sahili ihalesinin iptaline yönelik açıklama yapıldı.

Belediyeden yapılan açıklamada; dünyaca ünlü Konyaaltı sahilinin, kentlilerin ve kent dışından gelen konukların kültür alışverişi içinde nitelikli biçimde deniz, deniz sporları ve kıyıyı kullanmalarına ve Antalya kent kimliğinin zenginleşmesine katkı sağladığı belirtildi. Sahilin, özgün mekan tasarımı ve güzel sanatların teşvik edilmesi amacıyla 2014 yılında Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açtığı yarışma sonucu seçilen proje ile bütüncül bir şekilde yeniden inşa edilmesinin hedeflendiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

Proje alanı 990 bin 382 metrekaredir.

Proje alanında 33 adet büfe, beach park içerisinde 41 adet olmak üzere toplam 74 adet yeme-içme ve alışveriş birimleri olarak ticari ünite-tesisler bulunmaktadır.

19 Temmuz 2016 tarih 847 numaralı Antalya Büyükşehir Meclisi kararı ile Yap-İşlet-Devret modeli ile yapımı için Encümene yetki verilmiştir.

17 Kasım 2016 tarihinde ve 19 Ocak 2017 tarihinde 129 milyon 471 bin 934 lira inşaat maliyet bedeli ile 2 kez ihaleye çıkılarak yap-işlet-devret modeline göre katılımcı bulunamamıştır.

Bu ihalede güvenlik, temizlik, peyzaj gibi işletme giderleri yükleniciye aittir.

28 YILLIĞINA İHALE VERİLDİ

Büyükşehir Belediyesi'nin açıklaması, şöyle sürdürüldü:

3 Mart 2018 tarih 450 numaralı encümen kararı ile Meclis kararı olmaksızın yap-işlet-devret modelinden vazgeçilerek Konyaaltı Sahil projesini Büyükşehir Belediyesi 2018 birim fiyatları ile 254 milyon 289 bin 127 lira bedelle kendisi inşa ettirmiştir.

SOLOTÜRK Antalya’da Eğitime Başladı SOLOTÜRK Antalya’da Eğitime Başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı Sahil Projesinde 3 bölge üzerinde toplam 788 bin 449 metrekare alan ve üzerindeki taşınmazlar için 29 Mart 2018 tarihinde kira ve işletme ihalesine çıkmıştır.

Konyaaltı Sahili'nde İşgallere Valilik El Attı

İhale konusu büfe, yeme içme ve alışveriş ünitelerinin işletilmesi olmasına rağmen ihale şartlarına bakıldığında 8.1 maddesi ile 'Son 10 yıl içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli, toplamda en az 1500 yataklı beş yıldızlı otel veyahut 1. sınıf tatil köyü işletmeciliği ve bunun yanı sıra yine son 10 yıl içinde 1618 sayılı yasa kapsamında A grubu Seyahat Acentası işletmeciliği yapmış olanlar teklif verebilir' denilerek iş ile ilgisi olmayan kısıtlayıcı bir engel konularak rekabet koşulları oluşturulmamış, (gerek Sayıştay gerekse İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerince de raporlanan) nitekim ihaleye tek ortak firma katılmıştır ve ihale Alkoçlar Seyahat Turizm ve Otelcilik A.Ş.- Senatalya Turizm Seyahat Acentası Dış. Tic. Ltd. Şti. iş ortaklığına 20 Nisan 2018 tarihinde imzalanan sözleşme ile 8+10+10 yıl toplam 28 yıl olarak verilmiştir.

SÖZLEŞMEYE UYULMADI

İhaleyi alan firmanın; büfe, yiyecek- içecek, alışveriş ünitelerini kendisinin işletmeyip, tamamını alt kiracılara kiraladığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
Sözleşme kapsamında vaziyet planında belirlenen alanlara, kiracılar tarafından Büyükşehir Belediyesi'nin ikaz, ihtar ve uyarılarına rağmen uyulmamış, işgaller ve aykırılıklarla fazladan alan kullanılarak sözleşmeye uyulmamış, ayrıca yerel seçim tarihinden iki gün önce 29.03.2019 tarihli proje tadilatı ile 74 olan ünite sayısı 87'ye çıkarılmıştır.
Vaziyet planında yer alan ve ihale/proje sınırı içerisinde bulunan alanın bütününde yaya ve araç yolları, otoparklar, meydanlar, yeşil alanlar, halkın kullandığı tüm alanlar, wc-duş alanları ve diğer tüm kamusal alanların, temizlik, güvenlik, bakım, peyzaj işi ve bu işlere ilişkin tüm giderler (elektrik, su, abonelik, malzeme personel vs) belediye tarafından karşılanmıştır.

DEFTERDARLIĞA ÖDENEN PARANIN MİKTARI

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bu projeye 2018 birim fiyatlarına göre 254 milyon 289 bin 127 lira harcadığı kaydedildiği açıklama, şöyle sürdürüldü:

İşletme giderleri olarak (temizlik, güvenlik, bakım, peyzaj işi ve bu işlere ilişkin tüm giderler elektrik, su, abonelik, malzeme, personel vs) olarak 2018 yılında 4 milyon 486 bin 266 lira, 2019 yılında 14 milyon 973 bin 27 lira olmak üzere bugüne kadar toplam 19 milyon 459 bin 293 lira harcamıştır. 3-25 Temmuz 2016 tarihinde Defterdarlıkla yapılan protokol gereği alanın tamamı için Devlet Hazinesi adına Antalya Defterdarlık Makamına ve Vakıflara yıllık 2016-2017 yılı için 4 milyon 498 bin 35 lira, 2017-2018 yılı için 5 milyon 187 bin 399 lira, 2018-2019 yılı için 6 milyon 853 bin 854 lira kiralama bedeli olarak bugüne kadar toplam 16 milyon 539 bin 288 lira ödendi.

BELEDİYEYE NE KADAR PARA ÖDEDİ?

İhaleyi alan firmanın, büyükşehir belediyesine bugüne kadar yaptığı ödemelerin de belirtildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

2018 yılı için 8 milyon 500 bin lira, 2019 yılı 11 milyon 19 bin 400 lira yıllık kira bedeli ödedi. Beach Park revize protokol bedeli olarak 776 bin 35 lira, Akdeniz Bulvarı revize protokol bedeli olarak 422 bin 71 lira, sözleşme gereği kira bedeli üzerinden yüzde 2 hasılat bedeli olarak 170 bin lira, alt kiracı hasılat payı olarak 91 bin 958 lira olmak üzere, toplam bugüne kadar 20 milyon 979 bin 465 lira belediyeye ödemiştir.

ABB ZARARI AÇIKLADI

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2018 birim fiyatlarına göre 254 milyon 289 bin 127 lira ile birlikte işletme gideri olarak toplam 19 milyon 459 bin 293 lira, defterdarlığa ve vakıflara 16 milyon 539 bin 288 lira olmak üzere bugüne kadar toplam 35 milyon 998 bin 581 lira ödeme yaptığı belirtilen açıklamada, bunun karşılığında kiracıdan bugüne kadar 20 milyon 979 bin 465 lira ödeme alındığını vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Belediyenin yapımı için ödediği yatırım bedeli olan 254 milyon 289 bin 127 lira dışında bugüne kadar 15 milyon 19 bin 116 lira zarar ettiği tespit edilmiştir.

Kiracının hiç yatırım bedeli ödemeden sadece alt kiracılardan kira topladığı, belediyenin temizlik, güvenlik, bakım, peyzaj işi ve bu işlere ilişkin tüm giderler elektrik, su, abonelik, malzeme, personel vs giderleri üstlendiği, bundan sonraki süreçte kalan 6 yıl + 10yıl + 10yıl toplam 26 yıl bu zararın katlanarak artacağı düşünüldüğünde belediyemizde telafi edilemeyen zararlar oluşması kaçınılmazdır.

Bu durumda ihale şartları, sözleşme şartları sağlanmadığından ve belediyede telafisi olmayan kamu zararı oluştuğundan ihale ve sözleşme iptal edilmiştir.

Şu an alt kiracıların da mağdur olmaması için sözleşme süresi sonuna kadar haklarının korunması belediye ve Antalya halkının menfaatleri gözetilerek yeniden ihale yapılması gerekmektedir.

ALKOÇLAR'DAN AÇIKLAMA

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, Konyaaltı sahili ihalesinin iptaline yönelik kararının ardından sahili işleten Alkoçlar'dan yazılı açıklama yapıldı. Alkoçlar ve ALSE Yönetim Kurulu Başkanı Ender Alkoçlar imzalı açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bugün Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Konyaaltı Sahil projesi ihalesinin belediye encümen kararı ile tek taraflı fesih edildiği öğrenilmiştir.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ortaklığımız arasında yapılan 20.04.2018 tarihli kira sözleşmesi, tamamen ihale şartnamesine uygun, toplamda 28 yıl süreli olup, bugüne kadar Büyükşehir Belediyesine karşı tüm mükellefiyetlerimiz eksiksiz olarak yerine getirilmiştir.

Ortaklığımız ve tüm kiracı işletme paydaşlarımız sözleşme şartlarına uygun faaliyetlerine devam etmektedir.

Kusurumuz olmadan tek taraflı yapılan iptal ve oluşturulmaya çalışılan algı operasyonu sonucu uğrayacağımız ticari itibar kaybı için ayrıca dava açılacağı gibi, söz konusu idare tarafından alınan tek taraflı kararın uygulanması ilgili mahkemelerin dava süreci sonunda vereceği kararla geçerli olabilecektir.

Ortaklığımızı ve proje kapsamında kiracı olarak faaliyet gösteren işletmecileri mağdur etmeye, Türkiye’nin 70 yıllık turizm markası Alkoçlar tarafından profesyonelce işletilen bu projeyi, tekrar eski metruk haline geri döndürmeye kimsenin hakkı olmadığı gibi yapılan işlem hukuka aykırıdır.

Siyasi olduğunu düşündüğümüz Büyükşehir Belediye Başkanlığının bu haksız tasarrufu, gerek bizlere gerekse işletmecilerimize karşı işlenmiş, birçok yasanın ihlal edildiği nitelikte bir suçtur ve mağduriyet oluşturulmuştur.

Büyükşehir Belediye başkanlığının ortaklığımız aleyhine yapmış olduğu her türlü yasal dayanaktan yoksun, bu tek taraflı eylemine karşı, tarafımızdan tüm yasal süreçler başlatılacak olup, konunun adli makamlar nezdinde kısa sürede hakkaniyetle neticeleneceğine inancımız sonsuzdur.

Ortaklığımız, tüm işletmelerimiz ve 3 bin çalışanımızla, Antalya halkına hizmet vermeye devam ettiğimizi tüm kamuoyuna duyurulur.

Muhabir: Arda KIR