Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Integral Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen patlama, Dünya'dan yaklaşık 2 milyar ışık yılı uzaklıkta gerçekleşti. 

Süpernova adlı büyük yıldız patlamalarından ya da iki süper yoğun nötron yıldızının çarpışmasından oluşan enerji yayılımlarına gama ışını patlamaları deniyor. 2002 yılında gönderilen Integral, her gün gama patlamalarını kaydediyor.

Ancak tespit ettiği GRB 221009A’nın diğerlerinden daha farklı olduğu ortaya çıktı. Bazı araştırmacılar ise şimdiye kadar tespit ettikleri en parlak gama ışını patlaması olduğunu belirtti. Öte yandan başaraştırmacı Prof. Dr. Pietro Ubertini de şu açıklamayı yaptı: '1960’lardan beri gama ışını patlamalarını ölçüyoruz ve bu şimdiye kadar ölçülen en güçlü değer.'

GRB 221009A adı verilen patlama, süpernova adı verilen büyük yıldız patlamalarından ya da iki süper yoğun nötron yıldızının çarpışmasından kaynaklandığı düşünülüyor. 800 saniye süren patlama, Hindistan'daki şimşek dedektörlerini de harekete geçirdi. Ayrıca Almanya'daki cihazların tespitiyle iyonosferde birkaç saat boyunca etkili olduğu belirtildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ