Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümünde 1 milyar dolarlık domates ve domates türevi ürünler ihraç etmeyi hedefleyen domates sektörü, domates ihracatına getirilen yasakla şok oldu Deva Partisi Antalya İl Başkan Yardımcısı Kıvanç Çetinkaya domates krizini gündeme taşıdı.

Domates ihracatına getirilen yasak sonrasında üreticinin emeğinin karşılığını alamayacağı bir yola girildiğine temas eden Kıvanç Çetinkaya, “Domates ihracatına getirilen yasak hem ihracata hem de üreticilerimize tamiri mümkün olmayan hasarlar verecektir” dedi.

Deva Partisi Antalya İl Başkan Yardımcısı Kıvanç Çetinkaya yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“YÜZBİNLERCE ÜRETİCİNİN EMEKLERİ ZAYİ OLACAK.’'

Domates ihracatı 14 Nisan 2023 tarihine kadar bakanlık kararıyla yasaklandı. 4 ay öncesi dikimi yapılan domates fidelerine gece gündüz emek veren, bakıp yetiştiren çiftçi tam hasat zamanı gelmişken getirilen ihracat yasağı ile beraber maliyetin altında satış yapmak zorunda bırakıldı. Domates ihracatına getirilen yasağın üreticilere büyük zarar vereceği, ihracat pazarlarında kalıcı tahribata neden olacağı yadsınamaz bir gerçektir. Bu karar ile birlikte yüzbinlerce üreticinin emekleri zayi olacak.

“KRİZİ SAKLAMAK İÇİN ÇİFTÇİYİ FEDA ETTİLER.”

Ekonomiyi tüm yönleri ile batıran iktidar yasak ile fiyat istikrarı sağlamaya çalışıyor. Domates ve diğer tüm gıda ürünlerindeki fiyat artışının temel nedeni girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Her türlü imkansızlığa rağmen üretim yapmak isteyen çiftçimiz, ürettiği ürünü değerinde satamaz, emeğinin karşılığını alamaz ve borcunu ödeyemez duruma düşürüldü tüm bunlar yetmedi böylesi bir yasaklama ile krizin temelini saklamak için çiftçi yine feda edildi.

“YASAKLA FİYAT İSTİKRARI SAĞLANAMAZ.”

Bölgemizdeki üreticilerden aldığımız bilgilere göre 25-30 TL arasında ihraç edilen domatesin fiyatı kısıtlamayla beraber 5-10 TL’ye kadar düştü. Ancak domatesin çiftçiye maliyeti ise 13-16 TL arasında bu durumda ilerleyen dönemlerde üretici yetiştirdiği ürünün gübre, ilaç, mazot ve banka borçlarını ödeyemez ve üretim yapamaz hale gelecek. Yani kısaca iktidar kendi plansızlığının, beceriksizliğinin, ağır faturasını çiftçiye yükledi. Her türlü zorluğa rağmen çiftçimiz üretmeye, ülkeye değer katmaya devam ederken iktidar yasaklarla fiyat istikrarı sağlamaya çalışıyor. Yasakla fiyat istikrarı sağlanmaz, sağlanamaz.

“ÇİFTÇİYE DEVA OLACAĞIZ.”

 

Eğer çiftçi üretim yapamazsa bunun sonuçları çok ağır olur. Bu yanlış karardan acilen dönülmeli ve çiftçilerin haklı talepleri karşılanmalı.

Deva Partisi olarak Genel Başkanımız Ali Babacan önderliğinde 90 ve 360 günlük eylem planlarımıza ilk olarak Tarım eylem planı ile başladık Tarım günümüzde stratejik öneme sahip sektörlerin başında geliyor. Bu nedenle tarım politikalarına öncelik veriyoruz.

Çiftçinin 7 DEVA’sı hazır ;

Çiftçilerin borçlarını en az 2 yıl faizsiz olarak erteleyeceğiz.
Çiftçilerin kullandığı mazot ÖTV’sini geri vereceğiz.
Çiftçilere kullandığı gübre maliyetinin %50’sini destek olarak geri vereceğiz.
Çiftçilerin toprağına, traktörüne haciz gelmeyecek, üretimi aksamayacak.
Elektrik çiftçiye daha ucuz verilecek.
Tarım desteklerini üretim yapılan yıl açıklayacak ve aynı yıl içinde ödemelerini gerçekleştireceğiz.
Sadece aracıların değil çiftçilerin de kazandığı bir sistem oluşturacağız.

“KEYFİ YASAKLARA SON VERECEĞİZ.”

DEVA Partisi Tarım Eylem Planını da yarınlarımıza güvenle bakmak amacıyla hazırladık. Tarımda ithalat yerine, içerde üretimi destekleyeceğiz. Sözleşmeli tarımın yasal altyapısını güçlendirip, üretici-sanayici iş birliğini etkin hale getireceğiz. Küçük üreticilerin pazarlama problemlerini çözeceğiz. Tarımda özellikle ihtiyaç fazlası ürünlerde ihracatı destekleyecek, keyfi ihracat yasaklarına son vereceğiz. Üreticiler ürünü değerinde satacak, emeğinin karşılığını alacak.

Üreterek zenginleşen, çiftçisinin hakkını veren bir Türkiye hayal ediyoruz.”

Haber Merkezi

     

Editör: Haber Merkezi II