Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Turunçgil Yeşillenme Hastalığıyla Mücadele İçin Çiftçilerden Çağrı: Karantina Önlemleri Artmalı

Turunçgil Yeşillenme Hastalığıyla Mücadele İçin Çiftçilerden Çağrı: Karantina Önlemleri Artmalı

Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinden biri olan narenciye, turunçgil yeşillenme hastalığıyla tehdit altında.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Turunçgil Yeşillenme Hastalığıyla Mücadele İçin Çiftçilerden Çağrı: Karantina Önlemleri Artmalı

Dünyada turunçgil yeşillenme hastalığı olarak bilinen ve Asya turunçgil psillidi adlı bir böcek aracılığıyla yayılan hastalık, artık 33 ülkede endişe verici boyutlara ulaştı. Kuzey Kıbrıs'ta bile görülen bu hastalık için karantina önlemleri alınırken, Adana gibi turunçgil üretiminin yoğun olduğu bölgelerdeki çiftçiler, tedbirlerin artırılmasını talep ediyor.

Turunçgil Yeşillenme Hastalığıyla Mücadele İçin Çiftçilerden Çağrı

Tehlikeli Bir Hastalık: Turunçgil Yeşillenme

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, hastalığın fidan ve aşı gibi bitki üretim malzemeleriyle birlikte işlenmemiş meyve ticaretiyle de yayılabildiğini belirtti. Doğan, "Ülkemizde henüz görülmese de, bu hastalık dünya genelinde ciddi bir tehdit oluşturuyor. Turunçgil yeşillenme hastalığı, vektör böcekler aracılığıyla taşınıyor ve bu böcekler aslında bakteri taşıyorlar. Taşınan bu bakteriler, bulundukları yerde hızla hastalığın yayılmasına neden oluyor. En kötüsü ise, bu hastalığa karşı bir ilaç bulunmuyor ve önleme şansımız yok" dedi.

A W150289 04

Narenciye Ticaretinde Riskler

Doğan, özellikle Kuzey Kıbrıs'tan ülkemize gelen narenciye ürünlerinin risk oluşturabileceğine dikkat çekti. "Şu anda Kıbrıs'tan Türkiye'ye narenciye getiren iki firma bulunmakta. Her ne kadar Kıbrıs'ta kontroller yapılsa da, taşıma sırasında böceklerin araçlara bulaşma riski var. Eğer bu böcekler ülkemize girerse, narenciye üretimimiz büyük tehlike altında kalır" ifadelerini kullandı.

A W150289 03

Adana'da Endişe Verici Durum

Adana, ülkemizin önemli narenciye üretim merkezlerinden biri konumunda bulunuyor. Dolayısıyla, turunçgil hastalığının Adana'da görülmesi ekonomik anlamda büyük kayıplara neden olabilir. Doğan, "Sadece Adana'da 850 bin dönüm alanda narenciye ekimi yapılıyor. Bu yılki rekolte 3 milyon 200 bin tonu aştı. Eğer hastalık burada yayılırsa, milyonlarca insanın geçim kaynağı tehlikeye girebilir. Bu nedenle Tarım Bakanlığı'nın çok sıkı önlemler alması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Turunçgil Yeşillenme Hastalığıyla Mücadele İçin Çiftçilerden Çağrı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galatasaray Başkanı Dursun Özbek: 'Galatasaray bir koalisyona karşı savaşıyor!''

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek: 'Galatasaray bir koalisyona karşı savaşıyor!''