Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Türkiye'nin genetik kaynağını yurt dışına kaçırmak isteyenlere göz açtırılmıyor

Türkiye'nin genetik kaynağını yurt dışına kaçırmak isteyenlere göz açtırılmıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, biyokaçakçılıkla mücadele kapsamında 2007-2023 yılları arasında 5,6 milyon lira idari para cezası uyguladı. Biyokaçakçılık, ülkemizin biyolojik kaynaklarının izinsiz kullanılması anlamına geliyor. Cezai işlemlerle biyokaçakçılık faaliyetleri caydırılmaya çalışılıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'nin genetik kaynağını yurt dışına kaçırmak isteyenlere göz açtırılmıyor
KAYNAK: AA

Biyokaçakçılık, bir ülkenin biyolojik kaynaklarının izinsiz olarak yurtdışına çıkarılması veya izinsiz olarak kullanılması anlamına gelmektedir. Bilimsel araştırma izni olmadan doğadan örnek toplamak ve bu örnekleri yurt dışına çıkarmak, kargo veya posta yoluyla göndermek biyokaçakçılık vakalarına örnek teşkil etmektedir.

Hangi Canlılar Kaçırılıyor?

Türkiye'den en çok böcekler, kelebekler, bitkiler, kuşlar, sürüngenler (yılan, kaplumbağa, kertenkele vb.), çift yaşamlılar (kurbağa) ve yumuşakçalar kaçırılmaktadır. Bu canlılar, ülkemizde bulunan biyoteknoloji çalışmalarında, tarım, gıda, tıp, eczacılık, kozmetik ve savunma gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalışmaları

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, biyokaçakçılığın önlenmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, Biyokaçakçılık Bilgi Paylaşım Sistemi gibi teknolojik altyapılar kurularak, biyokaçakçılık vakalarının takibi kolaylaştırılmıştır.

Cezai İşlemler

2007-2023 yılları arasında, biyokaçakçılıkla ilgili 86 vakada, 21 farklı ülkeden, 156 kişiye toplamda 5,6 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır. Bu cezalar, biyokaçakçılık faaliyetlerinin caydırıcı bir şekilde önlenmesi amacıyla verilmiştir.

Son olarak, Amerikan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Lorenzo Prendini, ülke dışına endemik türleri kaçırmaya çalıştığı gerekçesiyle cezai işlemle karşı karşıya kalmıştır. Türlere el konulurken, Prendini'ye 387 bin 141 lira idari para cezası uygulanmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ünlü Şarkıcı Devran İskender'e Ne Oldu?

Ünlü Şarkıcı Devran İskender'e Ne Oldu?