Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türk-İş'in eylül ayı raporuna göre, açlık sınırı 19 bin 830 TL'ye yükselirken, asgari ücret bu tutarın 2 bin 828 TL altında kaldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı
KAYNAK: Haber Merkezi

Türk-İş'in eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını gösteren açlık sınırı 19 bin 271 TL'den 19 bin 830 TL'ye çıktı. Ocak ayından beri zam görmeyen asgari ücret ise 17 bin 2 TL olarak uygulanmaya devam ediyor, bu tutar açlık sınırının 2 bin 828 TL altında kalıyor.

Asgari ücret açlık sınırını karşılamıyor

2024 yılı için belirlenen asgari ücret, Ocak ayından bu yana herhangi bir ara zam görmedi ve 17 bin 2 TL olarak sabit kaldı. Ancak, Türk-İş’in açıkladığı verilere göre, açlık sınırı bu tutarı aşarak 19 bin 830 TL’ye yükseldi. Bu durum, asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki farkın giderek büyüdüğünü ve 2 bin 828 TL’ye çıktığını gösteriyor. Asgari ücretin, en temel ihtiyaçları karşılamakta dahi yetersiz kalması büyük bir ekonomik sorun teşkil ediyor.

Yoksulluk sınırı 64 bin 595 TL’ye çıktı

Türk-İş’in aynı raporunda, sadece gıda harcamalarının değil, diğer zorunlu ihtiyaçların da ciddi şekilde arttığı vurgulanıyor. Giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık gibi harcamaların da dahil olduğu yoksulluk sınırı, 62 bin 772 TL’den 64 bin 595 TL’ye yükseldi. Bu durum, dört kişilik bir ailenin yaşam standartlarını koruyabilmesi için ihtiyaç duyduğu toplam harcamanın neredeyse 65 bin TL’ye ulaştığını ortaya koyuyor.

Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti arttı

Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti de benzer şekilde artış gösterdi. Ağustos ayında 24 bin 962 TL olan bu maliyet, eylül ayında 25 bin 706 TL’ye çıktı. Bekar çalışanların da yaşam maliyetlerini karşılamakta zorlandığı bu tablo, genel ekonomik şartların tüm çalışanlar üzerinde olumsuz bir etki yarattığını gösteriyor.

Açlık sınırı nasıl hesaplanır?

Açlık sınırı, bir ailenin temel ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla hesaplanırken, anne, baba ve 6-15 yaş aralığında bir çocuk ile 0-6 yaş grubunda bir çocuğun bulunduğu 4 kişilik bir aile yapısı göz önünde bulundurulur. Bu hesaplama, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen standartlara dayanır. Aile bireylerinin günlük minimum kalori ihtiyacı da yine bu organizasyon tarafından tanımlanan kriterlere göre belirlenmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Manavgat'ta Eşini Ö*düren Adam, Sonrasında İn*ihar Etti

Manavgat'ta Eşini Ö*düren Adam, Sonrasında İn*ihar Etti