Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Turizmci Mutsuz! 60 Milyar Dolar Turizm Hedefinde Son Durum Ne?

Turizmci Mutsuz! 60 Milyar Dolar Turizm Hedefinde Son Durum Ne?

60 milyon turist 60 milyar TL hedefi ile açılan turizm sezonunun ortalarına gelindi. Süren sezon hakkında Akdeniz Gerçek’e açıklamalarda bulunan Antalya Kent Konseyi Turizm Grubu Başkanı Recep Yavuz, bazı bölgelerde yığılmaların olduğu bazı bölgelerin ise beklenen de boş kaldığını belirterek, “Turist rekorlarının kırıldığı bir yılda aynı zamanda turizmcinin mutsuzluk rekorunu da kırmak üzereyiz” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Turizmci Mutsuz! 60 Milyar Dolar Turizm Hedefinde Son Durum Ne?
MUHABİR: Arda KIR

2024 yılında turizmden 60 milyar TL gelir elde edileceği iddiası ile yola çıkılmıştı. Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’da ise sezonun ortalarına gelinirken bazı bölgelerde turist yığılmaları olduğu bazı bölgelerinde beklenenden boş kalması turizmciyi vurdu. Süren sezon hakkında Akdeniz Gerçek’e konuşan Antalya Kent Konseyi Turizm Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Turist rekorlarının kırıldığı bir yılda aynı zamanda bir de turizmcinin mutsuzluk rekorunu da kırmak üzereyiz. Sayı ne kadar artarsa artsın turizmcide bir mutsuzluk var. Bunun farklı farklı nedenleri var. En önemlisi bir kere beklentilerin çok yukarıya çekilip o beklentilerin yerine gelmemesinden kaynaklanan mutsuzluklar var. İkincisi ise özellikle mutsuz olanların konuşması ama mutlu olanların hiçbir şekilde konuşmaması. Çünkü bölgede mutsuz otel de var, mutsuz turizmci de var, mutlu turizmci de var, mutlu otel de var. Geçen senenin aynısı tekrar etti. O da şu, bütçeden kaynaklanan nedenlerden dolayı büyük bütçeli, kapsamlı bütçeli misafirler daha az gelmeye başladı. Gelenler de bütçelerini biraz daha revize ederek doğuya doğru kaymaya başladı” dedi.

“SİDE VE ALANYA BU YILIN KAZANANI”

Başkan Recep Yavuz, “Özellikle Side bölgesi, Alanya bölgesi bu senenin bu anlamda kazananı olacaktır. Çünkü normalde Belek’e gelen, Kundu'ya gelen yolcuların birçoğu o tarafa doğru gitmek durumunda. Bu da bütçelerle ilgili olduğunu biliyoruz.  Bu sene Yunan adaları konusu çıktı. Yunanistan’a gidiyorlar diye çıkarım yapmak çok doğru değil. Yerli ve yabancı turist Yunan adalarına ucuz olduğu için gitmiyor. Evet oradaki fiyatlar bize göre biraz daha makul ama o apayrı bir destinasyon, apayrı bir dünya. Yunan adalarında her şey dahil konsepti yoktur.Oradaki oteller genelde dört yıldızlı otellerdir, eski otellerdir. Oraya giden turist gezmeye, dolaşmaya, araba kiralayıp bir yerlere gitmeye, akşam dışarıda yemek yemeye ve daha sakin, daha rahat, daha minimalist yaşamayı tercih eden turisttir. Yunanistan’da bizdeki gibi gümbür gümbür doldur boşalt turizmi yoktur. O yolcu, bizde gelip de beş yıldızlı otelde her şey dahilde kalayım yolcusu değildir. Gezmeyi, dolaşmayı, tatili farklı bir şekilde düşünenlerdir” dedi.

“ENFLASYON YORMAYA BAŞLADI”

Başkan Yavuz, “Yunan adalarına gidilmesinin, gidilmemesinin bizim Antalya turizmine etkisi bir ağacın yaprağı kadar bile değildir. Rakamlar sayısal olarak geçtiğimiz yıllardan daha iyi. Rakamlarda acaba bir tereddüt mü var denildiğinde ben bakıyorum her gün. Antalya'ya planlanan uçaklara bakıyorum, sayıları alıyorum, topluyorum. Rakamlar geçtiğimiz yıla göre gayet iyi. Temmuz ayında çok iyi gelişler oldu. Fakat bunların bölgeye yansıması eşit dağılmıyor. Yani gelenlerin eskiden önemli bir kısmı işte Belek’deyken şimdi gelenlerin önemli bir kısmı Side, Alanya'ya dağılıyor.  Türkiye'ye en çok turist getiren acentalardan biri olan FTI’nin iflasının telafisinin olmadığını, yerine koyamadığımız olduğunu düşünüyorum. Çünkü yaklaşık 1,5 milyon turist getiren bir FDI acentası battı. FTI yolcularının ancak belli bir kısmı başka acentalar üzerinden Türkiye'ye gelebildi. Birçoğu tatilini değiştirmek, iptal etmek zorunda kaldı. Önümüzdeki kış döneminde FTI'nin olmamasının etkisini mutlaka hissedecektir sektör. Yüksek enflasyonun turizme yansıması diğer ülkelerdekinden biraz daha şiddetli oldu. Yani Yunanistan'da da artış var, İspanya'da da var, İtalya'da da var ama bizim için bu eşiği atlamak biraz bizi zorlamaya başladı, yormaya başladı” diyerek açıklamasını tamamladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fide Köksal Kimdir? Fide Köksal’ın Eşi Kimdir?

Fide Köksal Kimdir? Fide Köksal’ın Eşi Kimdir?