Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi TÜİK Ağustos ayı dış ticaret endekslerini açıkladı

TÜİK Ağustos ayı dış ticaret endekslerini açıkladı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, ağustos ayında ihracat ve ithalat birim değer endeksleri arttı, ancak miktar endekslerinde düşüş yaşandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TÜİK Ağustos ayı dış ticaret endekslerini açıkladı
KAYNAK: AA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Verilere göre ihracat ve ithalat birim değer endekslerinde artış gözlemlenirken, miktar endekslerinde düşüş yaşandı. İşte detaylar...

İhracat Birim Değer Endeksi Yüzde 3,6 Arttı

Ağustos ayında ihracat birim değer endeksi, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,6 oranında yükseldi. Endeksin alt kalemlerine bakıldığında, gıda, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 11,8, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,4, imalat sanayisinde (gıda, içecek ve tütün hariç) ise yüzde 2,7 oranında artış kaydedildi. Ancak, yakıt kaleminde yüzde 10,2 oranında bir azalma görüldü.

İthalat Birim Değer Endeksi Yıllık Bazda Yüzde 2,9 Yükseldi

İthalat birim değer endeksi, ağustosta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 oranında arttı. Gıda, içecek ve tütün kaleminde yüzde 8,8, yakıtlarda yüzde 5,4, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 1,1, imalat sanayisinde (gıda, içecek ve tütün hariç) yüzde 0,9 oranında artış yaşandı.

TÜİK Ağustos ayı dış ticaret endekslerini açıkladı

İhracat Miktar Endeksi Yüzde 1,2 Azaldı

İhracat miktar endeksi, ağustos ayında yıllık bazda yüzde 1,2 oranında düşüş kaydetti. Bu düşüş gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,6, yakıtlarda yüzde 7,8, imalat sanayisinde (gıda, içecek ve tütün hariç) yüzde 0,8 oranında azalma olarak gözlemlendi. Ham maddelerde (yakıt hariç) ise yüzde 3,6 oranında bir artış yaşandı.

İthalat Miktar Endeksi Yüzde 13,2 Azaldı

İthalat miktar endeksi, ağustosta yıllık bazda yüzde 13,2 oranında düşüş gösterdi. Gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7, yakıtlarda yüzde 5,6, imalat sanayisinde (gıda, içecek ve tütün hariç) yüzde 7,7 oranında azalma kaydedilirken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,1 oranında artış oldu.

Mevsim ve Takvim Etkisinden Arındırılmış Veriler

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ihracat miktar endeksi, temmuz ayındaki 150,9 seviyesinden ağustosta yüzde 3,2 artışla 155,8'e yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ise geçen yıl ağustosta 144,9 olan endeks, bu yılın aynı döneminde yüzde 2,9 artarak 149 oldu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ithalat miktar endeksi, temmuzda 117,1 iken ağustosta yüzde 0,7 artışla 118'e yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ise geçen yıl ağustosta 128,9 olan ithalat miktar endeksi, bu yıl yüzde 10,4 azalarak 115,5 olarak hesaplandı.

Dış Ticaret Haddi Artış Gösterdi

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddi, geçen yıl ağustosta 87,7 iken, bu yıl 0,6 puan artarak 88,3 olarak kaydedildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
3 Bin 500 yıllık gelenek Muğla'da yaşatılıyor! Hekatesia töreni nedir?

3 Bin 500 yıllık gelenek Muğla'da yaşatılıyor! Hekatesia töreni nedir?