TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meksika ve Küba ziyaretleri dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni anayasa tartışmalarının TBMM'de yapılması gerektiğini vurguladı ve sürecin milletin iradesine saygı gösterilerek yürütülmesi gerektiğini belirtti.
"BU İŞİN TARTIŞMA YERİ TBMM'DİR"
Kurtulmuş, yeni anayasa konusunun başkanlık sistemi üzerinden yürütülmesinin sürece zarar verip vermeyeceğinin sorulması üzerine, konunun iklim meselesi olduğunu ifade etti. Cumhuriyet'in ikinci asrının Türkiye'nin hedeflerini belirlediğini söyleyen Kurtulmuş, parlamentonun yeni bir anayasa yapabilme işini hedef olarak koymasının önemine değindi. Anayasa değişikliğinin bir bakıma matematik işi olduğunu belirten Kurtulmuş, 400'ün üzerinde bir oyu hedefleyen yaklaşımın esas alınması gerektiğini vurguladı.
Parlamentoda 400'ün üzerinde bir destek bulunması durumunda toplumsal olarak ciddi bir mutabakat sağlanacağına işaret eden Kurtulmuş, anayasa tartışmalarının toplumsal mutabakatı arttırması gerektiğini ancak ayrışmaya yol açmaması gerektiğini belirtti. Tartışma yerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, sürecin ciddi bir şekilde parlamenterler arasında, siyasi iradeyle yürütülmesi gerektiğini ifade etti.
"HERKES TÜRKİYE'Yİ FARKLI BİR YERE KOYUYOR"
Kurtulmuş, siyasetteki iklimin değişmesinin Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı küresel ve bölgesel tehditlerin etkisiyle olduğunu belirtti. Bölgede yaşanan sıkıntı ve problemlere değinen Kurtulmuş, Türkiye'nin demokrasi tecrübesinin artık bölgesel ve küresel sorunlara yüksek perdeden ses çıkardığını ifade etti. Türkiye'nin farklı bir yerde konumlandığını vurgulayan Kurtulmuş, ülkenin dünya üzerinde etkili bir oyuncu olarak görüldüğünü dile getirdi.
"MECLİS KUVVETLİ BİR TASARRUF YAPARSA, ÖRNEK OLUR"
Tasarruf tedbirlerine ilişkin sorular üzerine Kurtulmuş, Meclis Başkanlığı görevine gelir gelmez tasarruf önlemleri aldıklarını ve bu kapsamda birçok çalışma yürüttüklerini belirtti. Meclis'teki harcama kalemlerinden birinin basılı malzeme olduğunu söyleyen Kurtulmuş, bu konuda ciddi oranda azaltmalar yaptıklarını ifade etti. Ayrıca, Meclis'teki araçlarla ilgili yapılan ihalede yarı yarıya tasarruf sağlandığını ve elektrikli araç şarj istasyonları kurduklarını açıkladı. Tasarrufun diğer kurumlara da örnek olabileceğini belirten Kurtulmuş, Meclis'in güçlü bir tasarruf yapması durumunda bunun diğer kurumlara da örnek olacağını söyledi.
"SON DERECE MAKSATLI VE HAKSIZ BİR ELEŞTİRİ"
Meksika ve Küba ziyaretleriyle ilgili eleştirilere cevap veren Kurtulmuş, resmi ziyaretlerin tarifeli uçaklarla gerçekleştirildiğini ve herhangi bir haksızlığın olmadığını ifade etti. Ziyaretlerin resmi nitelikte olduğunu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin milletvekilleriyle gerçekleştirildiğini belirten Kurtulmuş, eleştirilerin maksatlı ve haksız olduğunu dile getirdi.
"TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNİN KAPILARI AÇIKTIR"
Filistin'e destek veren üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle ilgili konuya değinen Kurtulmuş, Türkiye'nin her zaman bu tür durumlarda kapılarını açık tuttuğunu ifade etti. Dünya genelinde siyonist baskılar yüzünden işlerinden atılan öğretim üyelerine Türkiye'nin kapılarının açık olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'nin insanlık için güçlü bir ses olduğunu belirtti.
"GÜÇLÜ BİR İNSANLIK KURULMASI, BÜTÜN İNSANLIĞIN YÜZ AKIDIR"
Gazze'ye destek gösterileriyle ilgili konuşan Kurtulmuş, Türkiye'de de büyük gösteriler yapıldığını ve halkın duyarlılığının devam ettiğini belirtti. İnsanlık cephesinin oluştuğunu ve bu durumun bütün insanlığın yüz akı olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'na başvurusunu da önemli bir adım olarak nitelendirdi.