Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Tarımda yeni destekleme modeli: 2024 Bitkisel Üretim Destekleri neler?

Tarımda yeni destekleme modeli: 2024 Bitkisel Üretim Destekleri neler?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2025-2027 yıllarını kapsayan bitkisel üretim desteklemeleriyle ilgili yeni modelin detayları haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Tarımda yeni destekleme modeli: 2024 Bitkisel Üretim Destekleri neler?
KAYNAK: Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni destekleme modeli, Resmî Gazete'de 29 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025-2027 yıllarında uygulanacak bitkisel üretim desteklemeleri ve diğer tarımsal destekleri içeriyor.

Yeni Destekleme Modeli

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bitkisel üretim desteklerinin ilk defa 3 yıllık olarak ve üretim döneminden önce açıklandığını belirtti. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildiğini vurgulayan Yumaklı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticilerin destek alacağını ifade etti.

Yumaklı, düzenlemeyle çiftçilerin üretime karar vermeden önce hangi havzada, hangi ürüne ne kadar destek alacaklarını bilmiş olacaklarını belirtti. Bu sayede planlı üretim teşvik edilecek ve plansız üretimin olumsuz etkileri önlenecek.

Destekleme Programının Detayları

Yeni destekleme modeline göre, 2025-2027 yıllarında bitkisel üretim ve diğer tarımsal destekler hakkında çeşitli değişiklikler yapılacak. Destekler daha sade ve etkin hale getirilecek, destek kararları 3 yıllık olarak belirlenecek ve destek katsayı değerleri yıllık olarak güncellenecek.

Temel Destekler

Üretim maliyetlerine göre ürünler kategorilere ayrıldı ve her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira olarak belirlendi. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25'i karşılanacak.

Arpa ve Buğday: Dekara 317,2 lira
Ayçiçeği, Fındık, Soya, Kuru Fasulye, Çay: Dekara 366 lira
Pamuk ve Çeltik: Dekara 549 lira

Planlı Üretim Desteği

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen planlı üretim ürünleri arasında arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri yer alıyor. Bu ürünleri üreten çiftçilere, temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak.

Üretimi Geliştirme Desteği

Verim ve kaliteyi artırmak amacıyla sertifikalı tohum, sertifikalı/standart fidan, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteklenecek. Ayrıca, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği artırılacak.

Örtü Altı Paket Destek Tutarı: Dekarda 3 bin 825 lira
Açıkta Paket Destek Tutarı: Dekara 1.305 lira

Ek Destekler ve Yenilikler

Lisanslı Depolarda Kira Desteği: Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75'i
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) Katılım Primi: 1500 lira
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği: 294 bin lira

Yeni destekleme modeli Takvimi

Yeni destekleme modeline ilişkin bazı maddeler 1 Ocak 2025'te, bazıları ise 1 Mayıs 2025'te yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanı Kararı ile tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, verim ve kalite artırılması hedefleniyor.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Narin Güran Olayında Bir İfade Daha Geldi

Narin Güran Olayında Bir İfade Daha Geldi