Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi SUSAM İHMAL EDİLİYOR

SUSAM İHMAL EDİLİYOR

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Susam Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. Antalya’da susam üretiminin dünü, bugünü ve yarınının konuşulduğu, susam üretiminin devamı için yapılması gerekenlerin gündeme geldiği toplantıya, Ziraat Mühendisleri Odası, Akdeniz Üniversitesi, BATEM, Tarım Kredi Kooperatifleri, ANTBİRLİK, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü, ATSO, MATSO, ilçe ziraat odalarının yanı sıra ATB Meslek Komitesi üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
SUSAM İHMAL EDİLİYOR

200 MİLYON DOLARIMIZ YURTDIŞINA GİDİYOR

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Üyesi Prof. Dr. Bülent Uzun, bir dönem Antalya ovalarını süsleyen ticari değeri yüksek susamın sahipsiz kaldığını söylerken, “Antalya ve özelinde Manavgat için susam ihmal edilmiş bitkidir” dedi. Susamın çok kıymetli bir ürün olduğunu, susam ithalatı için her yıl 200 milyon doların yurtdışına gönderildiğini kaydeden Uzun, “Topraklarımızda üretebilecekken, yeterince üretmediğimiz için 200 milyon dolarımız yurtdışına gidiyor. Bu az bir para değil” diye konuştu.

PATENT ALIRSA HASAT YAPABİLİRİZ

Susamın ürün kaybı nedeniyle makinayla hasadının yapılamadığını, bu nedenle susamda en büyük sıkıntının işçilik olduğunu söyleyen Uzun, ıslah çalışmalarıyla makina ile hasatta ürün kaybı yaşanmayan çeşit geliştirdiklerini ancak patent için maddi desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi. Uzun, “Tohumun kapsülden kolay kolay ayrılmadığı bir çeşit geliştirdik. Patent için maddi destek bekliyoruz. Patentini alırsak susamda makina ile hasat çok rahat yapılır. İşçilik sorunu da ortadan kalkar” diye konuştu. Dekarda 200 kilogram ürün alınabilecek bir çeşit geliştirdiklerini ancak üreticiden talep görmediklerini anlatan Uzun, “Manavgat susamıyla aynı kalitede bir çeşit geliştirdik ancak maalesef talep yok” dedi.

SUSAMDA SULAMA ÖNEMLİ

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, susam üreten çiftçinin ürününü kaç liraya satacağını bilmeden ekim yaptığını belirterek, “Kaça satacağını bilmiyor ama gözünü sevdiğim çiftçi hala üretmeye devam ediyor. Devletimiz hububatta alım fiyatlarını ekim öncesi açıklamalı ki çiftçi üründen ne kazanacağını bilmeli” diye konuştu. Büyüktaş, susamda sulamanın önemine dikkat çekerken, “Ülkemizde hububatın yüzde 15-20’si sulanıyor. Yağmur yağarsa oluyor, yağmazsa olmuyor. Özellikle susamda sulama önemli” dedi.

SUSAMDA VERİM KAYBI YAŞIYORUZ

ATB 2. Meslek Komitesi Üyesi Abdullah Sayın, susam veriminde sıkıntı yaşadıklarını söylerken, Manavgat’ta muz seralarının bölgenin nem dengesini bozması nedeniyle susamda rekolte kaybı yaşadıklarını kaydetti. Sayın, “Manavgat yangının etkisiyle de susamda verim kaybı yaşıyoruz. Vatandaş verimde umduğunu bulamayınca ekimden vazgeçiyor. Susam üretiminin artırılması için devlet destek vermeli. 40 yıldır susam işindeyim susam tüccarı olarak işletmemi kapatma durumuna geldim” diye konuştu. Haber Merkezi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İNSANLIK ÖLMÜŞ

İNSANLIK ÖLMÜŞ