Ekonomi gündeminde emeklilerle ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Yeni orta vadeli program, sosyal güvenlik sisteminde yapılacak düzenlemeleri içeriyor. Ekonomi bürokrasisi, sistemin dengesini sağlamak amacıyla birçok seçeneği masaya yatırdı. İşte detaylar...

Merkez Bankası'na Göre TÜFE Beklentisi Yükseldi Merkez Bankası'na Göre TÜFE Beklentisi Yükseldi

Çalışan Emeklilerden Genel Sağlık Sigortası

Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritası olan orta vadeli program, sosyal güvenlik sistemini de etkileyecek. Ekonomi bürokrasisi, çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası alınması formülü üzerinde duruyor. Halen emeklilik dönemine kadar çalışanlardan toplam yüzde 12,5 genel sağlık sigortası primi kesiliyor. Bu primin yüzde 7,5’i işveren payı, yüzde 5’i ise çalışan payıdır. Emekli maaşını alarak çalışmaya devam edenlerden ise yalnızca sosyal güvenlik destek primi kesiliyor; genel sağlık sigortası primi ödenmiyor.

Yaş Sınırı ve Genel Sağlık Sigortası

Tartışılan modelde, emekli aylığı alarak çalışmaya devam edenlerden belli bir yaşa kadar genel sağlık sigortası alınması öngörülüyor. Yaş sınırı için henüz net bir bilgi yok, ancak 55-60 yaş aralığı gibi bir kriterin getirilebileceği ifade ediliyor. Genel sağlık sigortası primlerinin çalışanın aldığı maaştan kesilip kesilmeyeceği ve işçi-işveren dengesi konularında çalışmalar devam ediyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Orta vadeli programda bir diğer önemli düzenleme ise tamamlayıcı emeklilik sistemi. Yeni sistem, bireysel emeklilikteki otomatik katılımın ikinci bir emeklilik aylığı sağlaması için tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüştürülmesi gündemde. Çalışanların işveren ve devletin desteğiyle tamamlayıcı emeklilik sistemine prim ödemesi planlanıyor. Bu sayede, çalışanların SGK'dan emekli olmasının yanı sıra ikinci bir emeklilik imkanı da sunulacak.

İkinci Emekli Aylığı Olanağı

Mevcut sistemde çalışanlar her ay brüt ücretlerinin yüzde 3’ünü bireysel emeklilik sistemine aktarıyor. Devlet, bu miktarın yüzde 30’u kadar katkı yapıyor. Tamamlayıcı emeklilikte, işverenin de katkı sunmasıyla birlikte, 10 yıl ve 56 yaş şartları sağlandığında birikim sahibine toplu para veya ikinci emekli aylığı ödenmesi planlanıyor.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte, emeklilerin sosyal güvenlik hakları ve gelirleri güçlendirilmesi hedefleniyor. Ekonomi bürokrasisinin çalışmaları devam ederken, detayların önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi