Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Özgür Erdursun'dan EYT'de 'Staj' detayı açıklaması

Özgür Erdursun'dan EYT'de 'Staj' detayı açıklaması

Sosyal Güvenlik Uzmanı, EYT'de staj sigortası sorununa çözüm sundu. Staj sonrası doğum borçlanması ile bazı kadınların EYT'li olabileceğini vurguladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Özgür Erdursun'dan EYT'de 'Staj' detayı açıklaması
KAYNAK: Haber Merkezi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili tartışmalar devam ederken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, özellikle staj sigortası konusu hakkında önemli bir açıklamada bulundu. Erdursun, staj sonrası doğum borçlanması ile bazı kadınların EYT'li olabileceğini belirtti.

EYT'de Staj Sigortası Sorunu

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlara kademeli emeklilik hakkı tanıyor. Bu düzenleme kapsamında prim gün ve hizmet yılı şartlarını tamamlayanlar, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkına sahip olabiliyor. Ancak, staj sigortası ile sigortalı olanların durumu, bu süreçte bazı belirsizliklere yol açtı. Staj sigortası başlangıcı olanlar, emeklilik için sigorta başlangıcı olarak sayılmadığı için EYT kapsamına giremedi.

Staj Sonrası Doğum Borçlanması İle EYT

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, staj sonrası doğum borçlanması ile bazı kadınların EYT’li olabileceğini belirtti. Erdursun’un açıklamalarında, staj sigortası olan kadınların dikkat etmesi gereken önemli detaylar vurgulandı. Erdursun şu ifadelere yer verdi:

“- 08.09.1999 öncesinde staj ve çıraklık sigortası başlangıcı olanların işe başlama tarihi emeklilik için başlangıç olarak kabul edilmez. Ancak staj sonrası doğum yapan kadınlar, doğum borçlanması ile işe başlama tarihlerini geriye çekebilirler.”

Örneklerle EYT'li Olma Durumu

Erdursun, bu durumu somut örneklerle açıklıyor. Örneğin, 1 Ağustos 1994'te staj başlangıcı olan ve 1 Eylül 1999’da çocuk dünyaya getiren bir kadın, doğum borçlanması ile EYT’li olabiliyor. Bu borçlanma, işe başlama tarihini 1 Eylül 1999’a kadar geri çekerek kadının EYT'den faydalanmasını sağlıyor.

Ancak her durumda bu geri çekme işlemi EYT hakkı tanımıyor. Erdursun, örneğin, 1 Nisan 1996'da staja başlayan ve 1 Ağustos 2000’de doğum yapan bir kadının, doğum borçlanması ile işe başlama tarihini geri çekse bile EYT'den faydalanamayacağını belirtiyor.

EYT'li Olup Olamayacağınızı Öğrenebilirsiniz

Erdursun, paylaşımının devamında, “Staj başlangıcınız, sigorta başlangıcınız ve doğum yaptığınız tarihlere dikkat ederek, doğum borçlanması ile EYT'li olup olamayacağınızı öğrenebilirsiniz” diyerek, bu konuda kadınları bilgilendirdi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada;

Staj Sonrası Doğum Borçlanması ile EYT'li olabilirsiniz!
Tüm staj yapanlar değil aşağıda örneğe uygunsanız, doğum borçlanması ile EYT'li olabilirsiniz.
08.09.1999 öncesinde staj ve çıraklık başlangıcı olanların işe başlama tarihi emeklilik için işe başlama olarak kabul edilmez ancak staj başlangıcı sonrası doğum yapan kadınlar doğum borçlanması hakkından yararlanarak işe başlama tarihilerini geriye çekebilirler.
Örnek: 1.8.1994'de staj başlangıcı olan 1.8.2000'de sigortalı olan 1.9.1999'da çocuk dünyaya getiren bir kadın 1.9.1999-1.8.2000 tarihleri arasını borçlanabilir. 1.8.2000 işe başlama tarihi 1.9.999'a kadar geri çekilir ve EYT'li olabilir.
1.4.1996 staj başlangıcı olan 1.9.2002'de tüm kollara tabi sigortalı olan 1.8.2000'de doğum yapan kadın 720 gün doğum borçlanması yapabilir. Bu durumda 1.9.2002 işe başlama tarihi 720 gün öne çekilir, ilk işe başlama tarihi 1.9.2000 yılı olur, bu durumda işe başlama tarihini geriye çeker ancak EYT'li olamaz.
Sizde bu durumdaysanız, staj başlangıcınız, tüm kollara tabi sigorta başlangıcınız ve doğum yaptığınız tarihlere dikkat ederek, doğum borçlanması ile EYT'li olup olamayacağınızı öğrenebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Emekli maaş zammı netleşiyor: İşte en düşük rakam!

Emekli maaş zammı netleşiyor: İşte en düşük rakam!