Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Ocak'ta belgesiz kiraya rekor cezalar kesiliyor!

Ocak'ta belgesiz kiraya rekor cezalar kesiliyor!

Turizm Amaçlı Konut Kiralama Kanunu Resmi Gazete'de! Konut kiralamalarında izin belgesi zorunlu, cezalar belirlendi. Detaylar için inceleyin.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ocak'ta belgesiz kiraya rekor cezalar kesiliyor!
MUHABİR: NİHAT SARAÇ

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni kanunla birlikte, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca, belirli şartları taşıyan konutların girişine asılacak olan plaketler de dikkat çekmektedir.

İzin Belgeleri ve Başvurular:

Turizm amaçlı kiralama için izin belgesi alınması, Kültür ve Turizm Bakanlığı veya valilikler aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

İzin belgesi almak, kiraya verenin sorumluluğundadır.

İzin belgesi ücreti ile plaketin detayları, bakanlık tarafından belirlenecektir.

Yürürlük tarihi itibariyle, turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlar, bir ay içinde izin belgesi için başvuruda bulunmak zorundadır.

Cezalar:

İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama yapanlara, her bir konut için 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.

İzin belgesi alınmadan faaliyete devam edenlere, 15 gün süre verilerek, bu süre zarfında izin belgesi alınmazsa 500 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.

İzin belgesi sahibi, istenilen bilgi ve belgeleri eksik veya yanıltıcı bir şekilde gönderirse 50 bin Türk Lirası idari para cezası ile karşılaşacaktır.

Yanıltıcı tanıtım, taahhüt edilen koşulların sağlanmaması veya kira süresinin sözleşmede belirtilenden kısa olması durumlarında 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.

Plaketin asılmaması durumunda, 15 gün süre verilecek ve bu sürenin sonunda hala asılmamışsa 500 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.

İstisnalar ve İptaller:

Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, kamu düzenine aykırı kullanımı durumunda yetkili kurumlar tarafından bildirilmesi, izin belgesinin iptaline neden olabilir.

İzin belgesi başvuruları üç ay içinde sonuçlandırılacak ve kabul edilmeyenler faaliyette bulunamayacak, ancak bu süre zarfında yapılan sözleşmelerin hakları korunacaktır.

Geçiş Dönemi ve Yürürlük:

Turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlar, yeni düzenlemeye uyum sağlamak adına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde izin belgesi almak üzere başvuruda bulunmak zorundadır.

Kanun, 2024'ün ilk gününden itibaren yürürlüğe girecektir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galatasaray'ın yıldızı Abdülkerim Bardakcı baba oldu

Galatasaray'ın yıldızı Abdülkerim Bardakcı baba oldu