Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamaya göre, nisan ayında yatırımcılara en yüksek getiriyi sağlayan ve kaybettiren yatırım araçları belirlendi.
Yatırım Araçlarının Reel Getirileri Nasıl Değerlendirildi?
Nisan ayında aylık reel getiri oranları, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) baz alınarak hesaplandı. Bu değerlendirmeye göre, yatırım araçlarının performansı detaylı bir şekilde incelendi.
Yİ-ÜFE ve TÜFE Baz Alındığında Hangi Yatırım Araçları Öne Çıktı?
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, BIST 100 endeksi yatırımcısına aylık yüzde 3,17 reel getiri sağladı. Aynı dönemde külçe altın yüzde 1,37 getiri elde ederken, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,56, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,76, dolar yüzde 2,55 ve avro yüzde 3,87 oranında kayıp yaşattı.
TÜFE ile indirgendiğinde ise BIST 100 endeksinin reel getiri oranı yüzde 3,59 olarak gerçekleşti. Bu dönemde külçe altın yatırımcısına yüzde 1,78 kazandırırken, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,16, DİBS yüzde 0,36, dolar yüzde 2,15 ve avro yüzde 3,48 kayıp yaşattı.
Hangi Yatırım Araçları Yatırımcısına En Yüksek Reel Getiriyi Sağladı?
Üç aylık değerlendirmede, külçe altın hem Yİ-ÜFE hem de TÜFE ile indirgendiğinde en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı. Yıllık bazda ise BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde en yüksek reel getiri oranına sahip oldu.
Yatırımcılar Hangi Araçlardan Kayıp Yaşadı?
DİBS, üç aylık ve yıllık bazda Yİ-ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak belirlendi. Ayrıca mevduat faizi de yatırımcılar için kayıp yaşatan bir diğer yatırım aracı oldu.