Tarım ve Orman Bakanlığı Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat değişimlerini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri basın açıklamasıyla duyurdu. Bayraktar, nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en dikkat çekici olduğu ürünlerin başında yüzde 284,3 artışla kuru incir geldiğini belirtti.

Fiyat Artışında Öncü: Kuru İncir ve Diğer Ürünler

Bayraktar'ın verdiği bilgilere göre, kuru incirdeki fiyat farkını yüzde 229,9 ile limon, yüzde 227,4 ile karnabahar, yüzde 176,6 ile kuru üzüm ve yüzde 169,5 ile patates izledi. Kuru incir, üreticide 115 lira iken markette 441 lira 99 kuruşa satıldı. Limonun fiyatı 7 lira 50 kuruşken markette 24 lira 74 kuruşa, karnabaharın fiyatı 10 lira 88 kuruşken markette 35 lira 61 kuruşa yükseldi.

Rekor: Kuru Soğan Fiyatlarında Yüzde 73,8 Artış

Nisan ayında markette en fazla fiyat artışı yaşanan ürünün kuru soğan olduğunu belirten Bayraktar, bu artışı patates, limon, tavuk eti ve karnabahar takip ettiğini ifade etti. Ancak, en fazla fiyat düşüşü yaşanan ürün ise yüzde 51 ile patlıcan oldu.

Üreticide ve Marketteki Değişimler

Üreticide yaşanan fiyat değişimlerine de değinen Bayraktar, limon, yeşil soğan, maydanoz, dana eti ve kuzu etinde fiyat artışı görüldüğünü, ancak patlıcan, sivri biber, salatalık, yumurta ve kabakta fiyatların düştüğünü açıkladı.

Sera Ürünlerinde Fiyat Düşüşü

Sera ürünlerinde fiyatların düştüğünü belirten Bayraktar, sıcak hava koşullarının erken olgunlaşmayı sağladığını ve bu durumun ürün verimini artırdığını dile getirdi.

Girdi Fiyatlarındaki Değişimler

Bayraktar, tarım ilacı fiyatlarında yüzde 56,6 artış yaşandığını, süt yemi ve besi yeminde ise artışların devam ettiğini söyledi. Mart ayına göre 20.20.0 gübresi yüzde 1,8, amonyum sülfat gübresi yüzde 1,7 ve DAP gübresi yüzde 1,6 oranında artış gösterdi.

Kaynak: İHA