Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Mutfak yanıyor! Ayçiçek yağına kallavi zam!

Mutfak yanıyor! Ayçiçek yağına kallavi zam!

Mutfak yangınına sebep olan Ayçiçek yağına büyük zam geldi. Artık mutfakta her zamankinden daha dikkatli olmanın zamanı geldi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mutfak yanıyor! Ayçiçek yağına kallavi zam!
KAYNAK: Haber Merkezi

Ayçiçek yağı fiyatları, son bir ayda iki kez yapılan zamla birlikte hızla artmaya devam ediyor. Bu artış, market raflarındaki fiyatları önemli ölçüde etkileyerek, vatandaşların bütçesini zorlamaya devam ediyor.

Uluslararası ve Yerel Fiyatlar Arasındaki Fark

Uluslararası piyasalarda ayçiçek yağının tonu 1000 dolar seviyelerinde işlem görürken, Türkiye'de bu rakam 43-44 bin lira, yani yaklaşık 1250 dolar olarak belirlenmiş durumda. Bu durum, Türkiye'deki fiyatların uluslararası piyasalardan yüzde 25 daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Sektör temsilcilerine göre, iç piyasada ayçiçek yağının tonu başına fiyat 1250 dolar civarında. Trakya Birlik tarafından açıklanan fiyatlara göre, yüzde 44 yağ oranına sahip ayçiçeği ürününün ton fiyatı 20 bin lira olarak belirlenmişti. Ancak, ham ayçiçek yağının fiyatı şu anda 43 bin liranın üzerine çıkmış durumda.

Fiyat Artışları Hız Kesmeden Devam Ediyor

Solventum Yönetim Kurulu Başkanı Onat Angı, ayçiçek yağının iç piyasada ton başına 43-44 bin lira aralığında satıldığını ve fiyatların hızla yükseldiğini açıkladı. Angı, "Satıcılar, fiyatların yarın daha da artacağı yönünde beklenti içinde. Şu anda yüzde 10-15 arasında bir artış normal kabul edilebilirken, yüzde 25'lik bir artış oldukça fazla" dedi.

Zincir Marketlerde Ayçiçek Yağı Fiyatları Artıyor

Son bir ayda zincir marketlerin kendi markalı ayçiçek yağlarına zam yapmaya başladığı gözlemleniyor. 5 litrelik pet şişe ayçiçek yağının markalı ürünlerinin fiyatları 280 liraya kadar çıkarken, zincir marketlerin kendi markalı ürünlerinin en düşük fiyatı ise 230 lira civarında.

Gümrük Vergileri Fiyatları Etkiliyor

Ayçiçek yağında mevcut yüzde 36 gümrük vergisi, iç piyasada fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Onat Angı, "Yurtdışından ithal edilen ham ayçiçek yağı fiyatı 990 ila 1000 dolar arasında değişirken, gümrük vergisi ile birlikte bu rakam 1360 dolara çıkıyor. İç piyasada ise fiyatlar 1250 dolar civarında seyrediyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Okulların Açıldı Antalya Sahilleri Turist ve Emeklilere Kaldı

Okulların Açıldı Antalya Sahilleri Turist ve Emeklilere Kaldı