Kasım Ayında Ekonomiye Güven Yüze 1 Arttı Kasım Ayında Ekonomiye Güven Yüze 1 Arttı

Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler kapsamında, 2005 yılından bu yana bilanço esasına göre defter tutan ve 1,6 milyon mükellefi ilgilendiren Ba-Bs bildirim formu uygulamasına son verildi. Elektronik belge kullanımındaki artış ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleşmesi ile bu formun gerekliliği ortadan kalktı. Aylık olarak verilen bu formlar, hem mükellefler hem de meslek mensupları açısından önemli bir iş yükü oluşturuyordu.

e-Tebligat Kullanımı Genişliyor: Sıfır Araç Alanlar da Dahil Olacak

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından ilk kez 2016 yılında hayata geçirilen elektronik tebligat uygulaması, 9,5 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyor. Bu sistem ile tebligatlar ücretsiz olarak elektronik ortamda yapılıyor ve mükellefler, Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil üzerinden tebligatlarına ulaşabiliyor.

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sıfır araç alanlar da e-Tebligat uygulamasına dahil edilecek. Ancak, uluslararası kuruluşlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yöneticiler, yüzde 90 ve üzeri engelli bireyler ve 18 yaşından küçükler için bu uygulama zorunlu olmayacak.

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlara Geçiş Hızlanıyor

Perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazları birleştiren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar konusunda önemli düzenlemeler yapıldı. Bu cihazların satış uygulama yazılımları ile entegrasyonu zorunlu hale getirildi. Düzenlemelere uymayan yazılım firmaları ve cihaz üreticilerine her bir tespit için 200 bin lira özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz zorunluluğu olmasına rağmen yalnızca münferit POS cihazı temin eden banka ve ödeme kuruluşlarına da her bir tespit için 200 bin lira ceza verilecek. Bu düzenleme, mükelleflerin yükümlülüklerinin daha net ve şeffaf bir şekilde yerine getirilmesini sağlayacak.

Dijital Vergi Dairesi ile Vergi Yükümlülükleri Daha Kolay

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen Dijital Vergi Dairesi, dilekçe verme, bildirimde bulunma, ödeme yapma ve tebligat kontrolü gibi işlemleri elektronik ortamda yapma imkânı sunuyor. Yeni düzenlemelerle mükellefler, sadece çalışanlarını değil, aynı zamanda aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan serbest muhasebeci mali müşavirleri ve yeminli mali müşavirleri de yetkilendirebilecek. Böylece mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerini kullanmadan Dijital Vergi Dairesi üzerinden işlemleri mükellef adına yapabilecekler.

Bürokratik Süreçlerde Dönüşüm: Maliyetler Azalıyor, Verimlilik Artıyor

Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri ile mükelleflerin uyum maliyetleri ve bildirim yükümlülükleri azalırken, bürokratik süreçlerin de ortadan kaldırılması hedefleniyor. Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkin bir adım olarak görülen bu düzenlemeler, elektronik ortamda vergi işlemlerinin daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Ayrıca, kamu kurumları arasında veri paylaşımının artırılması ve e-Tebligat gibi dijital uygulamaların genişlemesi ile kağıt, toner ve posta masraflarından milyarlarca liralık tasarruf ediliyor.

Kaynak: AA