Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Milyonlarca emekliye AYM'den kötü haber

Milyonlarca emekliye AYM'den kötü haber

Anayasa Mahkemesi, devlet yardımı alan dernek ve vakıflarda emekli çalıştırılmasına izin veren Ek Madde 20'yi tümüyle iptal etti. Bu karar, EYT kapsamında son bir yıl içinde emekli olanları da ilgilendiriyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Milyonlarca emekliye AYM'den kötü haber
KAYNAK: Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), devlet yardımı alan bazı dernek ve vakıflarda emeklilerin çalışmasına izin veren kanun maddesini iptal etti. Bu karar, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası kapsamında geçtiğimiz yıldan bu yana emekli olup bu kurumlarda çalışmaya devam edenleri de etkileyecek.İptal edilen madde ile, devlet yardımı alan Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti, Yeşilay Vakfı, Antalya Diplomasi Forumu ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı gibi dernek ve vakıflarda artık emekli çalıştırılamayacak 

Bu dernek ve vakıflarda, geçen yıldan bu yana EYT kapsamında emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden birçok emekli, aylıklarını kestirerek çalışmaya devam edebilecekler veya çalışmakta oldukları kurumlardan ayrılacaklar.

İstisna Kapsamı 2021 Yılında Genişletildi

2021 yılına kadar bazı istisnalar haricinde, emeklilerin kamuda çalışması tamamen yasaklanmıştı. 2021 yılında onaylanan torba yasa kanun ile, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na "Ek Madde 20" eklendi.Bu ek maddeyle Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı'nda emekli aylığı kesilmeden çalışmaya izin verildi ve bu kurumlarda emekli olduktan sonra çalıştığı için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emeklilikleri iptal edilen ve geçmişe yönelik ödenen emekli aylıkları için borç çıkartılanlara da af getirildi. Geçtiğimiz yıl çıkarılan torba kanunla birlikte, Antalya Diplomasi Forumu ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı da Ek Madde 20 kapsamına alındı.

AYM Eşitlik İlkesine Aykırı Buldu

AYM'nin kararında, genç nüfusun kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamının artırılması amacıyla yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmış kişilerin bu kurumlarda çalışmasının yasaklandığı, söz konusu ek madde ile Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti, Yeşilay Vakfı, Antalya Diplomasi Forumu ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'na istisna getirilmesinin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu kaydetti. AYM, devletten yardım alan söz konusu dernek ve vakıflarda, emekli çalıştırılmasına izin veren Ek Madde 20'yi iptal etti 

Karar 14 Haziran'dan Geçerli Olarak Yürürlüğe Girdi

AYM bazı iptal kararlarının ardından, yasal boşluğun doğmaması için 6 ay, 9 ay gibi süreler verebiliyor. AYM'nin bu iptal kararı ise 14 Haziran 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığı gün yürürlüğe girdi. Başta Kızılay olmak üzere söz konusu dernek ve vakıflarda, geçtiğimiz yıl EYT kapsamında emekli olan çok sayıda çalışan bulunuyordu. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu kişiler ya emekli aylıklarını kestirerek çalışmaya devam edebilecekler ya da çalıştıkları dernek ve vakıflardan ayrılmak zorunda kalacaklar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Brezilya'da Bireysel Esrar Kullanmak Artık Suç Olmayacak

Brezilya'da Bireysel Esrar Kullanmak Artık Suç Olmayacak