Yeni yılın başlamasıyla birlikte, milyonlarca çalışanın dikkatini çeken konulardan biri olan kıdem tazminatının artışı hakkındaki detaylar merak konusu olmaya devam ediyor. Yeni yıl itibariyle, çalışanlara sağlanan kıdem tazminatı tavanı %49.26 artarak 35.59 TL'ye yükseldi. Çalışanlara yönelik kıdem tazminatı tavanı, her yılın ocak-temmuz ve temmuz-aralık dönemlerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi ile belirlenmektedir.
Kamusonhaber'de yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 Ocak-Haziran dönemi için çalışanların 2024 yılı kıdem tazminatı tutarlarını belirledi. Ancak kıdem tazminatı alabilmek için belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. Çalışanlar, bir iş yerinde en az bir yıl çalıştıktan sonra kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadırlar.
İşten kendi isteğiyle ayrılan kişiler, kıdem tazminatı hakkını kaybetmektedirler. İşveren tarafından işten çıkarılma şartı aranmaktadır, ancak bazı istisnalar bulunmaktadır. Erkekler için askerlik şartı ve kadınlar için evlilik gerekçesiyle işten ayrılma durumlarında kıdem tazminatı alınabilmektedir. Emekliliğe hak kazanmış bireyler ve gereken prim gün sayısını dolduran vatandaşlar, emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı alabilmektedirler.
EMEKLİ OLMADAN DA ALINIR MI?
Sigortalı olma tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar, 15 yılı doldurup, 3 bin 600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatlarını isteyip işten ayrılabilmektedirler.
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIYOR?
Kıdem tazminatı, her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş ücret üzerinden ödenen miktarı içermektedir, ancak bu tutar kıdem tazminatında belirlenen tavana takılabilmektedir.
Bu yıl için belirlenen kıdem tazminatı tavanı 35 bin 59 lira olarak açıklanmıştır. Çalışanların maaşları ne kadar yüksek olursa olsun, tazminat hesabı bu tavan tutarı üzerinden yapılacaktır.
KIDEM TAZMİNATI PEŞİN Mİ TAKSİTLE Mİ ÖDENİR?
Kıdem tazminatının nasıl ödeneceği konusu, kanunda belirli bir zorunluluğa bağlı olmamakla birlikte, işveren istediği şekilde (taksitle veya peşin) ödeme yapabilir. Ancak çalışanın taksitli ödemeyi kabul etmediği durumlarda, işveren kıdem tazminatını peşin olarak ödemek zorundadır.