Türkiye'nin tarım ve üretim merkezlerinden biri olan Mersin'de, örtü altı yetiştiriciliğiyle dikkat çeken çiftçiler, şimdi fasulye hasadına başladılar. Mersin, sebze ve meyve üretiminde önde gelen illerden biri olmasıyla bilinirken, bahar mevsimiyle birlikte örtü altında yetiştirilen turfanda ürünler de hasat edilmeye başlandı.

A W174910 05 Result

Fasulye Üretimi Üzüm Bağlarının Altında Yapılıyor

Erdemli ilçesinde bulunan birçok serada üretim yapan çiftçiler, geleneksel olarak üzüm bağlarının altına fasulye ve diğer çeşitli ürünleri dikerek ikinci bir gelir elde etmeyi hedefliyorlar. Bu uygulama, son beş yıldır birçok çiftçinin tercihi haline gelmiş durumda. Örneğin, çiftçi Mustafa Pazar, Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu'nun da desteğiyle, örtü altında yetiştirdiği turfanda üzümlerin altına fasulye ekerek hem ikinci bir gelir sağlıyor hem de üretime katkıda bulunuyor.

A W174910 03 Result

Çift Ürün, İyi Bir Gelir Getiriyor

Mustafa Pazar, Üçtepe Mahallesi'nde yaptığı üretimi şu sözlerle açıklıyor: 'Üstte siyah üzüm, altında da Aralık ayında ektiğimiz 'Sarıkız' dediğimiz yer Ayşe fasulyesi. Şu anda da hasadına başladık. Üzümün altına genelde fasulye ekiyoruz. Üzerine bir mahsul olduğundan dolayı altta da fasulye dışında bir şeyin yetişmesi bize pek uygun olmuyor. Fasulyeyi uygun görüyoruz, bunu dikiyoruz. Çift üretim olunca da bizim için iyi oluyor. Ekonomik olarak bize de iyi bir gelir sağlıyor. Üzümlerin olmasına 2 ay var, ondan önce ikinci ürün olunca biraz daha iyi oluyor.'

A W174910 06 Result

Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu ise çift ürünün avantajlarına dikkat çekerek şunları söylüyor: 'Burada çift ürün tercih ediyoruz. Bazı seralarımızda da ikinci ürün olarak kavun ve marul gibi denemelerimiz var. Birinden kayıp olursa, birinden destekliyoruz. Çift ürün her zaman kazançlıdır.'

A W174910 01 Result

Kaynak: İHA