Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı olan Fatih Karahan, geçtiğimiz hafta atanmasının ardından ilk kez medya önüne çıkarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Karahan'a yöneltilen sorulardan biri, seçim sonrasında elektrik ve doğalgazda olası zamların ne olacağına dairdi. Karahan, elektrik ve doğalgazda zam beklentilerini kabul ederek, bu zamları enflasyon tahminlerini yaparken dikkate aldıklarını ifade etti.

Bir gazetecinin, "Sunumunuzda özellikle ocak ayına dikkat çektiniz ve enflasyondaki artışı vurguladınız, ancak önümüzde yerel seçim var. Uzun zamandır enerji fiyatlarında artış olmuyor, ancak bu artışların seçim sonrasına ertelendiğine dair bir algı var. Seçim sonrasında özellikle doğalgaz ve elektrik fiyatlarında bir artışın enflasyona etkisi nasıl olacak? Mayıs sonrası bir düşüş bekliyor musunuz, yoksa seçim sonrasına ertelenen zamların etkisi nasıl olacak?" sorusu yöneltilmişti.

Merkez Bankası Başkanı doğalgaz ve elektrik zammını ağzından kaçırdı! Tarih verildi

Karahan ise şu yanıtı verdi: "Elbette, enflasyon tahminlerimizi yaparken, yönetilen ve yönlendirilen ürünlerde yapılması muhtemel zamları dikkate alıyoruz. Bu kapsamda, özellikle enerji fiyatları öne çıkıyor. Elektrik ve doğalgazda bir düzenleme bekliyoruz. Bu çerçevede, OVP'yi (Orta Vadeli Program) referans alarak patikamızı belirledik. OVP'deki varsayımların gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Tahminlerimizi yaparken de bu fiyat artışlarını öngördük ve bunları tahminlerimize yansıttık."

Enerji uzmanı Mehmet Doğan, SÖZCÜ gazetesine yaptığı açıklamada, 1 Nisan'dan itibaren konut aboneleri için doğalgaz ve elektrikte kademeli zamların beklendiğini ifade etmişti. Doğan'a göre, normal şartlarda seçimsiz dönemlerde dört yıl boyunca enerji fiyatlarında artış yaşanmıyor, ancak hükümetin bu sürede konutlardaki elektrik ve doğalgaz sübvansiyonlarını azaltmak için kademeli zamlar yapması bekleniyordu.

Deneyimli bankacı Kerim Rota da, 1 Nisan'dan itibaren kamunun yönettiği ve yönlendirdiği kalemlerde zam beklentisi olduğunu belirtmişti. Rota'ya göre, çaydan elektriğe, doğalgazdan geçiş ücretlerine kadar birçok alanda fiyat artışları yaşanacaktı. Bu artışların nisan enflasyonunu yukarı çekeceğini ve Merkez Bankası'nın işini zorlaştıracağını dile getiren Rota, bu durumda TCMB'nin mevcut sıkılaşma politikasını faiz ve diğer araçlar yoluyla artırabileceğini ifade etmişti.

Kaynak: Haber Merkezi