Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Memura zamda soğuk duş! Refah payına kapılar kapandı

Memura zamda soğuk duş! Refah payına kapılar kapandı

Ocak ayı maaş zamları için yapılan değerlendirmeler sonucunda memur ve memur emeklilerine yüzde 10 zam yapılması öngörülüyor. İşte detaylar...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Memura zamda soğuk duş! Refah payına kapılar kapandı
KAYNAK: Haber Merkezi

Ocak ayı yaklaştıkça tüm çalışanlar için yeni maaşlar gündeme geliyor. Asgari ücret, işçi, memur ve memur emeklileri için yapılacak zam oranları toplu sözleşme ve enflasyon verilerine göre belirlenecek. SGK Uzmanı İsa Karakaş’ın 2025 maaş hesaplamaları ise dikkat çekiyor.

Yılın Dörtte Üçü Geride Kaldı

2024 yılı Eylül ayı enflasyon oranları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,97, yılbaşına göre yüzde 35,86, yıllık bazda yüzde 49,38 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 63,47 artış gösterdi. Bu veriler, Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki enflasyon rakamları ile birleşerek 2025 yılı zam oranlarını belirleyecek.

Memur ve Memur Emeklileri Ne Kadar Zam Alacak?

Yeni yıl yaklaşırken memur ve memur emeklileri maaşlarına yapılacak zamları merak ediyor. SGK Uzmanı İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi'ndeki köşesinde 2025 Ocak ayı için öngörülerini paylaştı. Karakaş'a göre, memur ve memur emeklileri en fazla yüzde 10 oranında zam alabilir. Ancak refah payı konusunda ise beklenti düşük.

Refah Payı Beklentisi Düşük

2025 yılı Ocak ayında memur ve memur emeklilerine yüzde 10'luk bir zam yapılması beklenirken, refah payı için ek bir artış öngörülmüyor. Karakaş, bu konuda ilave bir düzenleme beklemediğini belirterek, beklentisi olanları hayal kırıklığına uğrattı.

Memurların Zamları Nasıl Hesaplanıyor?

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, tüm memurların maaşları Ocak ayında güncelleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı olarak memur ve memur emeklilerinin maaş artışları, toplu sözleşme hükümleri doğrultusunda belirleniyor. Temmuz 2024'te memurların maaşlarına yüzde 19,31 oranında zam yapılırken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24,73 oranında enflasyon farkı yansıtıldı.

Enflasyon Farkı Oluşmadı

2025 yılı için belirlenen zam oranları %6 ve %5 olmak üzere iki aşamada uygulanacak. İlk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5'lik zam planlanıyor. Ancak, üç aylık enflasyon farkı yüzde 8,93 olmasına rağmen, şu an için memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı oluşmadı.

2025 Ocak Ayında Ne Kadar Zam Yapılabilir?

Ocak 2025'te, toplu sözleşme gereği memur maaşlarına yüzde 6 oranında bir artış kesin olarak uygulanacak. Buna ek olarak, yılın son üç ayına ait enflasyon farkı ortaya çıkarsa, bu fark da maaşlara yansıtılacak.

Zam Beklentisi Açıklandı

Karakaş, hükümetin Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlediği yüzde 41,5'lik enflasyon hedefinin tutturulmasının zor olduğunu belirtti. Eylül verileri sonrasında yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43 civarında şekilleniyor ve piyasa katılımcıları da bu yönde bir beklenti içinde. Bu nedenle, 2025 Ocak ayında memur ve memur emeklilerine yüzde 10 civarında bir zam yapılması muhtemel.

Refah Payı Verilecek Mi?

Karakaş, kendi kaynaklarından aldığı bilgilere göre, memur ve memur emeklilerine refah payı eklenmeyeceğini söyledi. Bu durum, memur ve emeklileri için hayal kırıklığı yaratabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Adana'da aşırı sıcaklar ürünleri yaktı! Çiftçilere rekolte şoku!

Adana'da aşırı sıcaklar ürünleri yaktı! Çiftçilere rekolte şoku!