Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Memur ve emeklilere enflasyonun altında zam geliyor

Memur ve emeklilere enflasyonun altında zam geliyor

Temmuz ayında emekli maaşlarındaki zamların ayrıntıları belli oldu. İşçi emeklilerine yüzde 23.5 zam öngörülürken, memur ve memur emeklisinin zammı enflasyonun 5.37 puan altında kalabilir. Detaylar haberimizde.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Memur ve emeklilere enflasyonun altında zam geliyor
KAYNAK: Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına göre, mayıs ayında enflasyonun yüzde 73'e çıkarak pik seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu durum, işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri için temmuz ayında yüzde 23.5 zam öngörüsünü beraberinde getiriyor. Ancak memur ve memur emeklileri için durum farklı. Onların zammı, yüzde 7.39'luk enflasyon farkı dahil olmak üzere toplamda yüzde 18.13 olarak hesaplanıyor.

"Ufukta Seçim Olmaması ve Merkez Bankası'nın Tutumu"

Memur ve emeklinin zam oranının, son altı aylık enflasyonun 5.37 puan altında kalması, önemli bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Bu durumun arkasında, yaklaşan bir seçim olmaması ve Merkez Bankası'nın olası ilave zamlara karşı çıkması yatıyor. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ilk üç ayda yüzde 15.06 artış gösterdi. Bakan Şimşek'in hesaplamalarına göre, mayıs sonunda TÜFE'nin yüzde 73'e ulaşması halinde, beş aylık enflasyon yaklaşık olarak yüzde 21 olacak. Bu da nisan ve mayıs aylarında TÜFE'nin ortalama yüzde 2.4 artacağını gösteriyor. Haziran ayında enflasyonun yavaşlayarak yaklaşık yüzde 2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Dolayısıyla altı aylık TÜFE'nin yaklaşık olarak yüzde 23.5 olması öngörülüyor.

Para1

"Zam ve Eşitleme"

İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri için temmuzda gerçekleştirilecek zam, altı aylık TÜFE oranında yapılacak. Bu nedenle, bu emekli grupları yüzde 23.5 zam alacak. Ancak memur ve memur emeklilerine farklı bir uygulama söz konusu. Onlar için, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı hesaplanıyor. Ocak ayında memur ve emeklilere yüzde 15 zam yapılmıştı. Altı aylık TÜFE'nin yüzde 23.5 olması durumunda yüzde 7.39 oranında bir enflasyon farkı ortaya çıkacak. Temmuzda yapılacak yüzde 10 toplu sözleşme zammı da eklenince, toplam zam oranı yüzde 18.13 olacak. Böylelikle, memur ve memur emeklilerine gerçekleşen enflasyonun 5.37 puan altında zam verilmiş olacak.

"Eşitleme Zorluğu"

Yılbaşında yaşanan benzer bir durumda işçi emeklileri, memur ve memur emeklilerine göre daha az zam almıştı. Ancak iktidarın aldığı yoğun tepkiler sonrasında bu durum düzeltilmiş ve işçi emeklilerinin zammı artırılmıştı. Şu an itibariyle, iktidarın yeni bir seçim baskısı olmaması nedeniyle memur ve emeklisine ilave zam yapması zor görünüyor. Merkez Bankası'nın da gelecek enflasyona göre ücret zamlarının belirlenmesi çağrısında bulunması, durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Özgür Özel'den Bahçeli'ye Tepki 'Türkiye Cumhuriyeti Sandıkla Kurulmadı'

Özgür Özel'den Bahçeli'ye Tepki 'Türkiye Cumhuriyeti Sandıkla Kurulmadı'