Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Mehmet Şimşek: "Gerçekten Doğru Yoldayız Karamsarlığa Yer Yok"

Mehmet Şimşek: "Gerçekten Doğru Yoldayız Karamsarlığa Yer Yok"

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin ekonomideki olumlu seyirden bahsederek, borçlanma maliyetlerinin ve risk priminin düşüşte olduğunu söyledi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Mehmet Şimşek: "Gerçekten Doğru Yoldayız Karamsarlığa Yer Yok"
KAYNAK: İHA

Kırıkkale’de düzenlenen "Her Daim Birlikte Özümüzden Geleceğe Türkiye Buluşmaları" programında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomide doğru bir yolda ilerlediğini ve olumlu göstergelerle hedeflerine yaklaştığını vurguladı. Organize Sanayi Bölgesi’nde iş insanlarıyla bir araya gelen Şimşek, Türkiye’nin dış finansmana erişiminin arttığını, borçlanma maliyetlerinin ve risk primlerinin düştüğünü söyledi. Enflasyonla mücadele programının başarıya ulaştığını belirten Bakan, "Hiç karamsarlığa yer yok" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Dış Finansmana Erişimi Arttı

Türkiye’nin risk priminin 700 baz puandan 270 baz puana gerilediğini belirten Şimşek, dış borçlanma faizlerinin de önemli ölçüde düştüğünü ifade etti. "Dış borçlanma faizimiz 10 yıllık vadede 9,75’ti, şu anda 6,75 seviyesinde. Türkiye'nin dış finansmana erişimi arttı," diyerek Türkiye'nin finansal durumundaki iyileşmeye dikkat çekti. "Geçen yıl Ocak-Mayıs döneminde reel sektör 100 dolar borç ödediğinde sadece 73 dolar bulabiliyordu. Bugün aynı durumda 122 dolar bulabiliyor," diye ekledi.

Finansmana erişimde yaşanan zorlukların farkında olduklarını belirten Bakan Şimşek, "Hayat pahalılığı ve reel sektörün finansmana erişim sıkıntılarının farkındayız. Ancak bunların hepsi geçici. Enflasyon düşecek, finansmana erişim kolaylaşacak ve finansman maliyetleri düşecek" dedi. Bu olumlu gelişmelerin vadelerin uzaması ve enflasyonun düşmesiyle daha da belirgin hale geleceğini söyledi.

Moody's ve Fitch Notumuzu İki Kademe Artırdı

Türkiye’nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından pozitif bir şekilde değerlendirildiğini belirten Şimşek, "2024 yılında üç ayrı uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından kredi notu artırılan tek ülke Türkiye oldu," dedi. "Moody's ve Fitch notumuzu iki kademe artırdı. S&P, kasım ayında notumuzu gözden geçireceğini ve olası bir artışın gündemde olduğunu duyurdu" diye ekledi.

Borçlanma maliyetlerinin ve risk primlerinin düştüğünü, kredi notunun arttığını belirten Şimşek, "Reel sektör ve bankacılık sektörü dış finansmana daha kolay erişiyor, cari açığımız azalıyor. Enflasyondaki düşüş devam edecek" dedi. Bu düşüşün sadece baz etkisinden kaynaklanmadığını ve "ciddi bir dezenflasyon süreci" içinde olduklarını ifade etti. Üç yıllık programın sabırla uygulanmaya devam edeceğini vurgulayan Şimşek, Cumhurbaşkanı’nın bu programa olan desteğinin de güçlü olduğunu söyledi.

Ekonomide Yapısal Dönüşüm İçin Reformlar Yapılıyor

Ekonomideki yapısal dönüşümün önemine değinen Şimşek, beşeri sermayenin kalitesini artırmak, yatırım ortamını iyileştirmek ve sermaye piyasalarını derinleştirmek için çeşitli reformlar yapıldığını açıkladı. "HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı ile ithalatı azaltmaya yönelik 284 ürünü üretecek firmalara 10 yıl vadeli, 2 yıl ödemesiz ve düşük maliyetli kredi imkanı sunulacak" diyerek yeni teşvik programları hakkında bilgi verdi.

Enerji Dönüşümü Zaruret

Enerjide dönüşümün gerekliliğine dikkat çeken Şimşek, yenilenebilir enerji, yerel petrol ve doğalgaz kaynaklarının harekete geçirilmesinin önemine vurgu yaptı. "Son 21 yılda enerji ithalatına 905 milyar dolar ödemişiz. Bu, Türkiye’nin toplam cari açığının 1,4 katı kadar. Enerjide dönüşüm bizim için bir zarurettir" dedi.

Teknoloji odaklı sanayi hamlesi gibi programlarla sanayide katma değeri yükseltmek istediklerini belirten Bakan Şimşek, orta yüksek ve yüksek teknoloji bileşeni oranını artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. "Hedefimiz sanayide katma değeri artırmak ve ithalat bağımlılığını azaltmak" dedi.

Yapay Zeka ve Yeni Teknolojilere Yatırım

Yapay zekanın küresel ekonomideki etkilerine değinen Bakan Şimşek, Türkiye'nin bu alandaki hazırlıklarını hızlandıracağını belirtti. "Yapay zeka, verimliliği artırmak için muazzam bir potansiyele sahip. Türkiye, yapay zeka hazırlık endeksinde benzer ülkelere göre daha iyi bir noktada. Ancak gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında hala yolumuz var" diye konuştu. Önümüzdeki dönemde bu alana ciddi yatırımlar yapacaklarını açıkladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mersin'de İnşaatta F*ci Kaza: 8. Kattan Düşerek Hayatını Kaybetti

Mersin'de İnşaatta F*ci Kaza: 8. Kattan Düşerek Hayatını Kaybetti