Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Ekonomi Malatya'da yerinde dönüşüm çalışmaları hız kazanamıyor

Malatya'da yerinde dönüşüm çalışmaları hız kazanamıyor

Depremin üzerinden 19 ay geçmesine rağmen Malatya'da yerinde dönüşüm çalışmaları istenilen hızda ilerlememesinin en büyük sebeplerinden birinin inşaat maliyetlerinin yüksekliği olduğunu ifade etti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Malatya'da yerinde dönüşüm çalışmaları hız kazanamıyor
KAYNAK: İHA

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 6 Şubat depremleri sonrası yerinde dönüşüm çalışmalarının beklenilen hıza ulaşamamasının en büyük sebeplerinden birinin inşaat maliyetlerinin yüksekliği olduğunu ifade etti. Deprem nedeniyle ciddi bir yıkım yaşayan Malatya’da, imar ve inşaat çalışmaları halen devam ederken, inşaat işlerinde uygulanan %20 KDV oranı vatandaşı zor duruma sokuyor.

KDV oranı ve vergi muafiyeti talepleri

Sadıkoğlu, yerinde dönüşüm projelerinde uygulanan %20 KDV oranının maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca inşaat işlerinin hızlanabilmesi için inşaat projelerinin KDV başta olmak üzere her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulması gerektiğini vurguladı.

Malatya'da yerinde dönüşüm çalışmaları hız kazanamıyor

Nüfus kaybı ve inşaat maliyetleri

Malatya’dan resmi rakamlara göre 112 bin kişi başka şehirlere göç etmiş durumda. Başkan Sadıkoğlu, bu sayının 200 bini bulduğunu, bu kişilerin geri dönebilmesi için inşaat çalışmalarının hız kazanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, devlet tarafından verilen 1 milyon 500 bin TL hibe ve kredi miktarının yeterli olmadığını, artan inşaat maliyetlerinin de süreci olumsuz etkilediğini söyledi.

Afet bölgesi ilanı ve yerinde dönüşüm süreçleri

Sadıkoğlu, yerinde dönüşüm süreçlerinin hızlanması adına deprem bölgelerinin 6306 sayılı kanun kapsamında Afet Bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, yerinde dönüşüm uygulamalarında, ticari alanların da kapsama alınmasının elzem olduğunu vurgulayan Sadıkoğlu, taleplerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'na iletildiğini ve sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MSB Acı Haberi Duyurdu: Uzman Çavuş Mehmet Kökcü Şehit Oldu

MSB Acı Haberi Duyurdu: Uzman Çavuş Mehmet Kökcü Şehit Oldu