Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Kredi Kartı Limit Düzenlemesi Yolda

Kredi Kartı Limit Düzenlemesi Yolda

Kredi kartı limitlerine getirilecek yeni düzenlemelerle, banka uygulamaları ve SGK verilerinin entegrasyonu sağlanarak gerçek gelirle uyumlu limitler belirlenmesi planlanıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kredi Kartı Limit Düzenlemesi Yolda
KAYNAK: Haber Merkezi

Son dönemde, bankaların kredi kartı limitlerini belirlerken uyguladığı serbest yöntemler eleştirilmekteydi. Özellikle yüksek gelir beyanları olmadan verilen yüksek limitler, mali disiplin açısından sorun oluşturabiliyordu. Ancak, bu duruma bir düzenleme getiriliyor. Yeni düzenlemeler kapsamında, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) verileri üzerinden kişilerin gelirleri tespit edilerek, bu verilere uygun kredi kartı limitleri belirlenecek.

Gerçek gelirle uyumlu limitler hedefleniyor

Mevcut durumda, bankalar kredi kartı limitlerini genellikle kişilerin beyan ettikleri gelirlerin çok üzerinde belirleyebiliyor. Örneğin, 50 bin TL gelir beyan eden bir kişi için 500 bin TL kredi kartı limiti tanımlanabiliyor. Bu uygulama, kredi kartı limitlerinin gerçek gelirle uyumlu hale getirilmesini amaçlayan yeni düzenlemelerle değişecek. Bu bağlamda, SGK ve Risk Merkezi veri setlerinin entegrasyonu sağlanarak daha gerçekçi limit hesaplamaları yapılması hedefleniyor.

SGK verilerinin gerçekçi olmayabileceği uyarısı

Ekonomist Muhammet Bayram, SGK verilerinin gelir tespiti açısından eksik veya yanıltıcı olabileceğine dikkat çekti. Bayram, "SGK’da emeklilik ve sigorta primlerinin daha düşük gösterilmesi, maaşların gerçek seviyesinin altında kalmasına neden olabiliyor. Bu durumda, kredi kartı limitlerinin SGK verileri üzerinden belirlenmesi gerçeği yansıtmayabilir," şeklinde konuştu. Dolayısıyla, kayıt dışı gelirler ve banka hesap hareketleri üzerinden yapılacak değerlendirmeler daha uygun olabilir.

Otomatik limit artışlarına karşı dikkatli olunmalı

Bankalar, kredi kartı limitlerini belirlerken yalnızca kişisel gelirleri değil, aynı zamanda hesap hareketlerini de göz önünde bulundurarak limitler tanımlıyor. Vatandaşların otomatik limit artışlarına izin vermemesi gerektiğini belirten uzmanlar, internet bankacılığı üzerinden bu özelliğin kapatılabileceğini vurguladı. Otomatik limit artışı yapılmışsa, bankayla iletişime geçilerek bu artışın iptal edilmesi mümkün olabiliyor.

Kredi kartı faizleri ve güncel durum

Mevcut kredi kartı faiz oranları, %4.25 ile %4.50 arasında değişiyor. Gecikme faizleri ise %5 civarında seyrediyor. Uzmanlar, kredi kartı faizlerinde şu aşamada bir artış beklemediklerini belirtiyor. Faizlerde olası bir düzenleme hakkında ise henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Kredi kartlarına taksit sınırlaması gelebilir mi?

Ekonomistler, kredi kartlarına yönelik yeni bir düzenlemenin mümkün olduğunu ifade ediyor. Özellikle aşırı ısınan ekonomi ve yüksek enflasyon ortamında, kredi kartlarına taksit ve limit sınırlamaları getirilebileceği düşünüldüğünü ifade etti. Beyaz eşya ve elektronik ürünlerde daha önce uygulanan taksit sınırlamaları gibi, farklı sektörlerde de benzer düzenlemelerin yapılabileceğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Diyarbakır'da Operasyon: İki Ter*rist Etkisiz Hale Getirildi

Diyarbakır'da Operasyon: İki Ter*rist Etkisiz Hale Getirildi