KAMER DURDU
Tüm dünyayı etkisi alan; hem madden hem de mânen milyonlarca insanları mağdur eden pandemi döneminin etkileri hala sürüyor. Pandemi sürecinin en sarsıntılı yaşandığı konularından biri de tüm dünyada konut fiyatlarında rekor yükselişler yaşanmasından dolayı küresel piyasalarda konut fiyatlarının uçması oldu. Konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke Türkiye olarak ilk sırada yer almıştı. Pandeminin ardından enflasyonda yaşanan yükseliş ile merkez bankaları kredi faiz oranlarında yükselişe gidince konuta olan talep azalmış, bu da diğer ülkelerde konut fiyatlarında düşüşe neden olmuştu. Ancak Türkiye'de hem kredi faiz oranlarında düşüş yaşanması hem de konuta olan talebin artması ile fiyatlarda rekor yükselişler yaşanmıştı.
ÖZHASEKİ AÇIKLADI
Hem satılık hem de kiralık konut fiyatları için hükümetin müdahaleleri tüm hızı ile devam ederken konu hakkında bir açıklamada Bakan Özhaseki, hem satılık hem de kiralık konut fiyatları için hükümetin müdahaleleri tüm hızı ile devam ederken konu hakkında bir açıklamada yyaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki arzın artması durumunda fiyatların düşeceğini belirterek "Epeyce bir arazi parselasyonu yaparak ve altyapısını hazırlayarak bunu arz etmemiz lazım. Şu anda birçok yerde artık müteahhitlik firmaları yüzde 50 ile çalışıyor. Bu çok büyük bir rakam. Bu inşaat maliyetlerini çok artırıyor, konut fiyatları yükseliyor. Bunun tersine dönmesi için o zaman bizim elimizdeki imkanları kullanmamız gerekiyor. Şu anda Milli emlak arazilerinin hepsi bizim bakanlığımızda. Çalışmaya başladık bile. Meclis açılınca ilk iş yeni bir yasa çıkaracağız. Yasada bu hazine arazileri de yer alacak" dedi.
2024 YILI İÇİN NE BEKLİYOR BİZİ?
Gayrimenkul uzmanları şu anda konut fiyatlarını arttıran en önemli etkenin arsa fiyatları olduğunu belirterek arsa maliyetinin düşürülmesi durumunda ev fiyatlarında da düşüş yaşanacağını ifade ettiler. Konut arzının artması ve arsa maliyetlerinin düşmesi durumunda bu yıl sonundan itibaren konut fiyatlarında kademeli düşüşün yaşanabileceği ifade edildi. Konut sektöründe gündemden düşmeyen kredi konusunda yeni kriz kapıda. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in konut kredileri için verdiği sıkılaşma mesajının ardından gözler konut piyasasına çevrildi.
GÖZLER BAKANLIKTA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konut kredileri için verdiği sıkılaşma mesajından sonra gözler konut piyasasına döndü. Sektör temsilcileri konutta kredi kullanımı zaten az olduğu için düzenlemelerin etkisinin sınırlı kalacağı bekliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele kapsamında başta konut ve otomotiv olmak üzere kredilerde sıkılaşma mesajı vermişti.
KREDİ DEĞER ORANI YÜZDE 75 DARALMIŞTI
Konut kredilerine yönelik ilk sıkılaşma adımı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 24 ağustos tarihinde gelmişti. BDDK yayınladığı düzenleme ile ikinci konutta kredi değer oranını yüzde 75 daraltmıştı
FAİZ MAKASI YAKLAŞTI
Konut kredilerinde ilk adımın kamu bankalarından gelmesi bekleniyor. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın konut kredileri açıklamalarına dikildi. Son dönemde özel banka ve kamu bankalarındaki faiz makası iyice yaklaşmıştı.