Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, İstanbul'daki fırın kiralarındaki artışa dikkat çekerek, ekmek fiyatlarında olası bir zam konusunda uyarılarda bulundu.
Kolivar, girdi maliyetlerinde yaşanan artışın üreticileri zorladığını ifade ederek, "İstanbul'da ekmeğin kilogram fiyatı, bu ayın 15’inden sonra 60 liraya kadar çıkabilir. Ekmeğin fiyatı semtlere göre değişmekle birlikte, 12.5 liradan başlayarak 15 lirayı bulabilir" dedi.
İstanbul'un Şişli, Beşiktaş ve Kadıköy gibi merkezi bölgelerindeki fırın kiralarının 140 bin liraya kadar çıktığını belirten Kolivar, "Ancak Arnavutköy, Sultangazi gibi diğer bölgelerde bu rakam 20-25 bin liraya kadar düşebiliyor. Bu yüksek kira farkı, maliyetleri arttırıyor ve ekmeğin her yerde aynı fiyata satılmasını zorlaştırıyor" şeklinde konuştu.
Kontrolsüz İşletmeler ve Çözüm Arayışı
Kolivar, İstanbul'da 3 bin 800 fırın bulunduğunu ve bunların 500'den fazlasının ruhsatsız çalıştığını belirtti. Sigortasız ve ruhsatsız işletmelerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı.
İstanbul'da nöbetçi fırın sisteminin uygulanmasının önemine değinen Kolivar, "Örneğin bir mahalledeki 6 fırından 3’ü nöbetçi olarak hizmet verebilir. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuracağız. Böylelikle çalışanlar dinlenirken, tatil günlerinde iş yerlerinin dezenfekte edilmesi sağlanabilir" dedi.
Ayrıca Kolivar, ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde Ticaret Bakanlığı'ndan alınması gereken olumlu görüş zorunluluğuna karşı Danıştay'a başvurduklarını ifade etti.