Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi eylülde 50,5 oldu

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi eylülde 50,5 oldu

İSO'nun açıkladığı Eylül 2024 İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi 50,5'e ulaştı. Endeks, Ağustos'a göre gerilese de olumlu seyrediyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi eylülde 50,5 oldu
KAYNAK: AA

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Eylül 2024 sonuçları açıklandı. Eylül ayında ihracat iklimi endeksi 50,5 olarak ölçüldü. 50’nin üzerindeki değerlerin iyileşmeye işaret ettiği endekste, bu rakam ılımlı bir iyileşme anlamına geliyor. Böylece, ihracat pazarlarındaki talep koşullarında dokuz aydır süren güçlenme eğilimi devam etti.

Ağustos Ayına Göre Gerileme Yaşandı

İhracat iklimi endeksi, Ağustos ayında 51,3 seviyesindeydi. Eylül ayında bu değerin gerilemesiyle birlikte iyileşme süreci son aylardaki en düşük seviyesine ulaştı. Ancak yine de 50’nin üzerinde olması, ihracat ikliminin olumlu yönde olduğunu gösteriyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Hızlı Büyüme

Türk imalatçılarının en büyük 10 ihracat pazarı arasında en hızlı büyüme, Eylül ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) görüldü. Birleşik Krallık ve ABD'deki üretim artışı güçlü olmasına rağmen bir önceki aya göre zayıfladı. İspanya’da ise büyüme hızlandı ve üretim artışı, Mayıs’tan bu yana en yüksek oranına ulaştı.

Almanya ve Romanya'da Daralma Devam Etti

Türk imalat sanayisinin en büyük ihracat pazarlarından Almanya, üst üste dördüncü ayında da ekonomik aktivitede düşüş yaşadı. Romanya, Eylül ayında daha hızlı bir daralma kaydederken, Hollanda'daki daralma ise hafifledi. Toplamda 10 büyük pazardan 6’sı, üçüncü çeyreği ekonomik daralma ile kapattı.

Suudi Arabistan En Hızlı Büyüyen Ülke Oldu

Eylül ayında, en hızlı büyüyen ülke Suudi Arabistan oldu. Aynı zamanda son üç ayın en güçlü performansını sergileyen ülke olarak dikkat çekti. Hindistan, Singapur ve Uganda’da da hızlı üretim artışları gözlenirken, Myanmar’da üretim keskin bir daralma ile karşılaştı.

Karmaşık Tablo ve Gelecek Beklentisi

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Eylül ayında Türk imalatçılarının ihracat pazarlarında karmaşık bir tablo ortaya çıktı. Büyüme gösteren ülkeler olsa da en büyük 10 ihracat pazarının 6’sında daralma yaşandı. Yılın son çeyreğinde küresel ekonomik büyümenin yeniden canlanmasını bekliyoruz." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
A Milli Takım'ın Karadağ Maçını İtalyan Hakem Daniele Chiffi Yönetecek

A Milli Takım'ın Karadağ Maçını İtalyan Hakem Daniele Chiffi Yönetecek