Son dönemlerde özel sektör, özellikle de gençlerin emek yoğun işlere olan talebinin azalmasıyla karşı karşıya. Bu durum, birçok sektörde işçi sıkıntısını artırıyor. Özellikle tekstil, makine, inşaat ve imalat gibi emek yoğun sektörlerde ara eleman eksikliği önemli bir sorun haline geldi.

İstatistiklere göre, imalat sanayisinde sadece ilk 4 ayda 341 binin üzerinde işçi açığı yaşandı. İdari hizmet faaliyetleri bu açığı izliyor ve bu sektörde 128 bin 468 iş pozisyonu boş durumda. Toptan ve perakende ticaret sektöründe ise 113 bin 509 kişilik eleman açığı mevcut.

İŞKUR verileri açıkladı: Hangi mesleklerde en çok eleman açığı var?

En Fazla İş Açığı Hangi Mesleklerde?

Nisanda en fazla iş açığı özel güvenlik görevlisi pozisyonunda gözlemlendi. İkinci sırada ise turizm ve otelcilik sektörü yer alıyor. Özellikle yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte otel ve turizm tesislerinde personel ihtiyacı artıyor. İŞKUR'a göre, turizm ve otelcilik sektöründe 22 binden fazla eleman aranıyor. Ayrıca, reyon görevlisi pozisyonunda 16 bin 790, konfeksiyon işçisi pozisyonunda 16 bin 210 ve garson pozisyonunda 20 bin açık iş bulunuyor.

İŞKUR verileri açıkladı: Hangi mesleklerde en çok eleman açığı var?

İŞKUR Verilerine Göre: İşe Yerleştirme Durumu Nasıl?

Nisanda, toplamda 100 bin 601 kişi işe yerleştirildi; bunların 63 bin 105'i erkek ve 37 bin 496'sı kadındı. İlk 4 ayda ise 435 bini aşkın kişi işe yerleştirildi. Ancak, İŞKUR'a bildirilen eleman açığı sayısı 856 bin olarak kaydedildi. Yani, açık pozisyonların sadece yarısı doldurulmuş durumda.

İŞKUR verileri açıkladı: Hangi mesleklerde en çok eleman açığı var?

TÜİK YD-ÜFE Verilerini Açıkladı! Aylık Oranlarda Düşüş Yaşandı TÜİK YD-ÜFE Verilerini Açıkladı! Aylık Oranlarda Düşüş Yaşandı

"50 Bin TL'yi Geçebiliyor"

TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi Nur Develi, şu değerlendirmelerde bulundu: “Şu anda yeme-içme sektöründe servis elemanı bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bu dönem, şehir restoranları için daha zor bir dönem... Sahil restoranları hareketlenince personel o bölgelere gidiyor. Bu konuda acilen meslek okulları üzerinden çözüm üretilmesi gerekiyor. Üniversiteler ve liselerde eğitimler artırılmalı. Garsonluğa yeni başlayanların bile maaşları 20 bin TL. Bugün tecrübeli bir garson ekstra kazançlarıyla birlikte 30 bin TL'nin üzerinde kazanıyor. Bu rakam niteliğine göre 50 bin TL'yi de geçebiliyor.”

Kaynak: Haber Merkezi