Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi “İktidar baronlara hizmet ediyor”

“İktidar baronlara hizmet ediyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık yayınladığı raporda bankaların kazançlarını 12 kat arttırdığını çalışanlara yapılan zammın ise şimdiden eridiğini belirtti. Toprak, “Ekonomik tablo iktidarın faiz politikasının finans baronlarına hizmet ettiğini gösteriyor” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“İktidar baronlara hizmet ediyor”

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, raporunda “2022 sonunda kârını yüzde 366 artıran bankacılık sektörü, faiz indirimi iddiasıyla uygulanan ekonomik modelin asıl kazananı oldu. Milyonlarca çalışan ve emeklinin maaşı yüzde 30 artarken, faizden kâr eden bankalar kazançlarını maaş zammının 12 katı arttırdı. Kredi ve banka kartı harcamaları haftalık 100 milyar TL’ye ulaştı. Tüm bunlar, iktidarın faiz politikasının finans baronlarına hizmet ettiğini gösteriyor! İktidarın enflasyonu düşürmek için faizleri düşürmeyi hedefleyen ekonomik senaryosu, tam tersine faizden kazanç elde eden bankacılık sektörünün kârlarının bugüne kadarki en yüksek düzeye çıkmasına olanak sağladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı bankacılık sektörüne ilişkin Aralık 2022 verileri, 2021 aralık sonunda 92,4 milyar TL olan bankacılık sektörü net kâr toplamının geçen yıl sonunda 433 milyar 457 milyon TL’ye yükseldiğini, 2021’e kıyasla banka kârlarındaki artışın yüzde 366,37 olarak gerçekleştiğini ortaya koydu” ifadelerini yer verdi.

 

“HALK HAYAT PAHALILIĞINA EZİLDİ”

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, raporunda “BDDK verilerine göre, Aralık 2022 itibarıyla bankacılık sektörünün, aktif büyüklüğü 14 trilyon 344 milyar 402 milyon TL’ye ulaşırken bu tutar 2021 yılsonuna göre 5 trilyon 128 milyar 939 milyon TL artış anlamına geliyor. Bankaların kaynakları içinde, en büyük fon kaynağı olan mevduat toplamı 2021 yılsonuna göre yüzde 67,1 artışla 8 trilyon 861 milyar 858 milyon TL’ye yükseldi. Faiz indirimi politikasıyla, mevduatlara uyguladıkları faizleri de aşağı çeken bankalar bir yandan ucuz mevduat olanağı elde ederken diğer yandan Merkez Bankası’nın yüzde 9’a düşürdüğü faizle sağladıkları kaynakları hazineye ve ticari-bireysel kredi müşterilerine bunun en az 3-4 katına varan faizlerle satarak kârlarını yaklaşık yüzde 400 artırma olanağı elde etti. BDDK’nın açıkladığı 2022 verileri, son bir yılda iktidarın faizi ‘nas’ ilan ederek uyguladığı para politikası ve faiz indirimlerinden en yüksek kazancı sağlayan, kârını dörde katlayan kesimin bankacılık sektörü olduğunu ortaya koydu. CB Erdoğan’ın kendisini ekonomist ilan ederek başlattığı sürecin sonunda iktidar, finans baronlarına hizmet ederken, toplumun geniş kesimleri bu politikaların yarattığı yüksek enflasyon, kur artışları, zamlar ve hayat pahalılığı altında ezilerek yoksullaştı” sözlerini kullandı.

“HALK YOKSULLUĞA SÜRÜKLENDİ”

“İşletmeler, sanayiciler, haneler ve bireyler bankalara borçlanarak ayakta kalmaya, varlıklarını yüksek faizli banka kredileriyle sürdürmeye mecbur edildi” diyerek ekonomik sorunların arttırdığını vurgulayan CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “Bunun en somut göstergesi Merkez Bankası ve BDDK’nın açıkladığı verilerle kredi kartı ve banka kartlarıyla yapılan harcamaların geçen yıla kıyasla yüzde 150 artış göstererek haftalık ortalama 100 milyar TL’ye yükselmiş olması. Bireysel kredi kartı borç stoku toplamı ise yüzde 123 artışla 460 milyar TL’ye ulaştı. Kredi kartlarının asgari ödeme tutarından kaynaklı bireysel bakiye borçların toplam kredi borçları içindeki payı yüzde 30’a çıktı.

Merkez Bankası’nın faiz indirimi çerçevesinde kredi kartı ve gecikme faizlerine üst sınır getirmesi, kartlı harcamaların patlama yapmasına zemin hazırlarken, olası bir faiz artışında milyonlarca banka kartı-kredi kartı borçlusunun borcunu ödeyememesi, yasal takibe ve icraya düşmesi söz konusu olacak. İktidarın banka kârlarını besleyen, bireyleri ve işletmeleri borçla-krediyle yaşamaya mecbur eden bu politikası, toplumsal yoksullaşma ve borçluluğa sürüklenmeyi beraberinde getirecek” dedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
“SEÇİMİ MİLLET İTTİFAKI KAZANACAK"

“SEÇİMİ MİLLET İTTİFAKI KAZANACAK"