Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, deprem bölgesinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik 450 milyon dolarlık finansmanın KOSGEB aracılığıyla işletmecilerin hesaplarına aktarılmaya başlandığını duyurdu. Bakan Kacır, yaptığı yazılı açıklamada, deprem bölgesindeki çalışmalara öncelik verilerek, büyük ve küçük sanayi sitelerindeki yıkımın etkilerini en aza indirmek amacıyla hızla harekete geçildiğini belirtti.

Bakan Kacır'ın Açıklaması: "Deprem Sonrası Canlanma Projemiz Hız Kesmiyor"

Bakan Kacır, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Deprem bölgesi önceliğimiz" mesajıyla harekete geçip, büyük-küçük sanayi sitelerindeki yıkımın etkilerini en aza indirmek için bölgedeki çalışmalarımızı bir an önce başlamıştık. Bununla birlikte bölgede bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi kapsayacak çalışmalar da yaptık. 31 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu Dünya Bankası ve KOSGEB iş birliği ile yürüttüğümüz Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi kapsamında başvurusu onaylanan işletmelerimize ödemeleri yapmaya başladık. İşletmelerimizin hesaplarına destek tutarları yatırılmaya başlandı. 11 ilimizden başvurusu onaylanan 2 bin 800 işletmeye 925 milyon TL'lik finansmanı aktarmış olduk."

Başvuru Sayısı 50 Bine Ulaştı

Bakan Kacır, deprem bölgesinde ekonomik canlanmayı desteklemek amacıyla başlattıkları projeye olan ilginin büyük olduğunu belirterek, başvuru sayısının 50 bine ulaştığını ve 450 milyon dolarlık finansmanın tamamının bölge işletmelerine aktarılacağını vurguladı.

İlk 24 Ay Ödeme Olmayacak

"Türkiye: Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi" kapsamında, Dünya Bankası tarafından sağlanan 450 milyon dolarlık finansmanın, KOSGEB aracılığıyla az, orta ve ağır hasarlı işletmelere farklı kademelerde kullanılacağını ifade eden Bakanlık, işletme başına 200 bin lira ile 750 bin lira arasında finansmanın sağlanacağını belirtti. Programın tamamen faizsiz olduğunu ve işletmelerden teminat istenmeyeceğini dile getiren Bakanlık, KOSGEB desteğinin 36 ay süresince uygulanacağını, ilk 24 ay boyunca KOBİ'lerin ödeme yapmayacağını ve sonraki 12 ayda ödemelerin 3 taksit halinde gerçekleşeceğini bildirdi.

Kaynak: Kamer Durdu