Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Ekonomi Herkes için zorunlu! İkinci el araç satışında yeni dönem başladı

Herkes için zorunlu! İkinci el araç satışında yeni dönem başladı

Güvenli Ödeme Sistemi, ikinci el araç satışında dolandırıcılıkları önlemeyi amaçlayan ve tüm vatandaşlar için zorunlu hale gelen bir uygulama.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Herkes için zorunlu! İkinci el araç satışında yeni dönem başladı
KAYNAK: İHA

Güvenli Ödeme Sistemi, ikinci el araç satışında dolandırıcılıkların önüne geçmeyi hedefleyen yeni bir uygulama olarak bugünden itibaren tüm vatandaşlar için zorunlu hale geldi. Daha önce yalnızca oto galeriler gibi ticari işletmelerin kullanması gereken bu sistem, şimdi herkes tarafından kullanılacak. İşte Güvenli Ödeme Sistemi'nin detayları...

Güvenli Ödeme Sistemi Nedir?

Güvenli Ödeme Sistemi, özellikle internet ve kapora dolandırıcılıklarını engellemeye yönelik bir ödeme aracı olarak geliştirildi. İkinci el araç satışlarında alıcı ve satıcı arasındaki nakit taşıma, sahte para ve ödeme yapmama gibi riskleri ortadan kaldırmayı hedefleyen sistem, alıcı ve satıcıyı koruma altına alıyor.

Nasıl Çalışıyor?

Sistem, alıcı ve satıcı arasında güvenli bir ödeme süreci sunuyor. İlk adımda satıcı güvenli ödeme sürecini başlatıyor. Ardından alıcı, notere gitmeden önce referans numarasıyla birlikte ödemeyi aracı kuruluşa yapıyor. Noter onayı alındıktan sonra, güvenli hesaptaki para otomatik olarak satıcının hesabına geçiyor. Bu sayede hem ödeme güvenliği sağlanıyor hem de mağduriyetler önleniyor.

Bankalar ve Ücretlendirme

Türkiye Noterler Birliği ile anlaşmalı bankalar ve elektronik para kuruluşları sisteme dahil edilecek. Bu bankalar, satış işlemi sırasında satıcıya ödenecek bedelden 105 TL kesinti yapacak. Bu ücretin 52,5 TL’si Türkiye Noterler Birliği'ne işlem katılım payı olarak aktarılacak.

Cayma Durumunda Ne Olur?

Satış işleminden vazgeçilmesi durumunda, yapılan başvuru iptal edilebilecek. Alıcı tarafından yatırılan tutar, ilgili banka veya elektronik para kuruluşu tarafından iade edilecek. Ancak başvurunun iptali sonrası yeni bir başvuru yapılması gerekecek, zira mevcut bilgilerde değişiklik yapılamıyor.

Vatandaşların Görüşleri

Sistemin bugünden itibaren zorunlu hale gelmesiyle birlikte araç alım satımı yapan vatandaşlar, Güvenli Ödeme Sistemi'ni kullanmaya başladı. AA muhabirine konuşan vatandaşlar, sistemi güvenilir bulduklarını ifade etti.

Ahmet Yusuf Dağdelen, sistemi ilk kez kullanmasına rağmen kendini daha güvende hissettiğini belirterek, "Ziraat Bankası aracılığıyla güvenli ödeme işlemini gerçekleştirdim. Referans numarasıyla işlemlerimizi tamamladık. Daha önce araç alım satımı yaptım ama bu sistemle ilk defa karşılaştım. Sağlanan güvence beni memnun etti." dedi.

Araç satıcısı Rıfat Duran ise, "Telefon bankacılığı üzerinden işlemleri yaptık. Yaşı ilerlemiş kişilerin sistemi kullanırken zorlanabileceğini düşünüyorum, ancak güvenlik açısından oldukça başarılı bir uygulama." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Konyaaltı Belediyesi'nin adını kullanıp para isteyenlere dikkat!

Konyaaltı Belediyesi'nin adını kullanıp para isteyenlere dikkat!