Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Hazine'nin 3 aylık borç ödemesi 210 milyar TL olacak

Hazine'nin 3 aylık borç ödemesi 210 milyar TL olacak

Hazine, yabancı kaynak çekmek ve borç geri ödemelerini finanse etmek amacıyla yüzde 42'yi aşan faizle borçlanıyor. 3 ayda 210.4 milyar TL iç borç ödemesine karşılık, 224.4 milyar TL yeni borç alacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hazine'nin 3 aylık borç ödemesi 210 milyar TL olacak
MUHABİR: NİHAT SARAÇ

Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon ve deprem harcamalarının etkisiyle birlikte olağanüstü bütçe açıkları ortaya çıkmış durumda. Bu açıkları finanse etme çabası içinde olan Hazine, çok yüksek faiz oranlarıyla iç borç ödemelerini gerçekleştirmek durumunda. Kasım 2023 – Ocak 2024 dönemini kapsayan süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığı, 210.6 milyar TL'lik borç servisine karşılık 224.4 milyar TL yeni borç alma planı yapıyor.

Yüksek Faizlerle İç Borç Ödemeleri: İç Borç Çevirme Oranı %116

Üç aylık dönemde iç borç çevirme oranının yüzde 116 olması bekleniyor. Yani Hazine, ödeyeceği her 1 TL borç karşılığında 1.16 TL borç alacak. Kasım ayında toplam 78.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 78 milyar TL, aralıkta toplam 39.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 40 milyar TL, ocakta ise toplam 92.8 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 126.4 milyar TL'lik iç borçlanma gerçekleştirilecek.

Körfez Ülkelerinden Yoğun Talep: Yabancı Kaynak Girişi ve Yüksek Faizle Borçlanma

Hazine, geçtiğimiz hafta kasım ayı borçlanma stratejisi kapsamında gerçekleştirdiği ihalelerle yaklaşık 21 milyar TL borçlanmıştı. Bu hafta ise 4 ihalede 40 milyar TL daha borçlanarak toplam borçlanma miktarını artırdı. Ancak Hazine, yüksek faizle borçlanarak yabancı kaynak girişi sağlama ve borç geri ödemelerini finanse etme yoluna gidiyor. İhraca yoğun talep gelirken, talebin neredeyse yarısı Körfez ülkelerinden geldi. 2023 yılında uluslararası sermaye piyasalarından yapılan toplam borçlanma tutarı 10 milyar dolara ulaştı.

Yüzde 42 Üzerinde Borçlanma: Gösterge Tahvil Faiz Oranları

Bu hafta gerçekleştirilen ihalelerde, Hazine'nin 2 yıl vadeli gösterge tahvil ihalesinde bileşik faiz oranı bankalara zorunlu olarak tahvil aldıran regülasyonlarla tek haneli seviyelerden yüzde 42.18'e kadar yükseldi. Bu, Mayıs ayındaki iki seçim arasında yaşanan yabancı payındaki rekor düşüşe rağmen, Merkez Bankası regülasyonlarıyla yüzde 8.6 civarına kadar gerileyen bileşik getirinin 6 ay içinde 33 puandan fazla yükseldiğini gösteriyor. Aynı şekilde, 10 yıl vadeli tahvil ihracında bileşik faiz yüzde 31.98'e çıktı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Stephen Curry’nin 30 sayısı yetmedi

Stephen Curry’nin 30 sayısı yetmedi