Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından yapılacak kasaplık hayvan ithalatının detayları açıklandı. Avrupa'dan bin 100 baş ve Güney Amerika'dan 3 bin baş olmak üzere toplam 4 bin 100 kasaplık hayvanın Türkiye'ye getirileceği bildirildi. Kesim fiyatlarının düştüğü bir dönemde, ESK'nın ithalat politikasını sürdürmesi, özellikle hayvancılık üreticileri arasında tartışma yaratttı.

CHP Milletvekili İzzet Akbulut'tan Sert Tepki

CHP Milletvekili İzzet Akbulut, Avrupa'dan bin 100 baş ve Güney Amerika'dan 3 bin baş olmak üzere toplam 4 bin 100 kasaplık hayvanın ithaline tepki gösterdi. Mecliste yaptığı konuşmada, devletin sadece vergi toplamanın yeterli olmadığını, üreticiyi ve üretimi desteklemenin de önemli olduğunu belirtti.

Et fiyatları düşerken 4100 baş ithal hayvan ülkemize geliyor! Et fiyatları düşerken 4100 baş ithal hayvan ülkemize geliyor!

Akbulut, şunları söyledi:

Kasım Ayında Ekonomiye Güven Yüze 1 Arttı Kasım Ayında Ekonomiye Güven Yüze 1 Arttı

"Devletler evet vergilerle geçinirler, vergiler toplamak durumundadır. Ama sadece vergilerle geçilmeleri doğru bir yöntem değildir. Bir de üretimi bir de üreticiyi kalkındırırsa devletlerinde yararı olur diye düşünüyorum. Örneğin şehrim Burdur da, geçenlerde yine burada anlatmaya çalıştım. Süt fiyatları özel sektör tarafından şu anda 8 TL bandında alıcı buluyor. İşte burada devletin muhakkak müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü 8 TL'nin süt verilmesi durumunda o süt üreticinin sağmal hayvanlığından muhakkak kesime gitmesiyle sonuçlanır. Bu da üretimde sıkıntı yaşar. Ama bugün pazarlara gittiğimizde, marketlere gittiğimizde peynir fiyatlarını, yoğurt, süt, tereyağ fiyatlarına baktığımız zaman süt ürünleri fiyatlara baktığımız zaman devletin burada en az on beş tane sütü alması, bunu işlemesi gerekir. Tarım kredi koperetife marketlerinde bunu satması devlette zararı uğratmadığı gibi aksine kar bile ettirecektir. Yine et kesim fiyatlarına baktığımız zaman etrejistlerin bice baktığımız zaman 310 TL'ye bugün kombinelerde hayvanlarını kestiriyorlar. Bu fiyat çok düşük, yem fiyatlarıyla baş edemiyorlar ve ısrarla ithalati yani o canlı hayvandaki ithalatı kaldırmamızı yüce meclisimizden bekliyorlar. Yine bugün çarşı pazarlarda gezin, marketlere sorun fasulyenin fiyatı 100 TL'den aşağı değildir. Ama yine bugün benim bölgem Burdur'da İnsuyu'nda 12 TL'ye 13 TL'ye fasulyeyi almayı teklif ediyorlar. Maliyeti en az 27 TL'ken. Devletimizin muhakkak özel sektöre, ürekticilerimizi, kaderini ter etmemesi ve onlara sayip çıkması gerekir diyorum."

Kaynak: Haber Merkezi