Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı Hatay'da, acısıyla ünü il sınırlarını aşan Samandağ biberinin hasadına başlandı. Arsuz ilçesinde tarladan 20 ile 25 TL arasında alıcı bulan biber, Türkiye genelinde acı severler tarafından büyük ilgi görüyor.
Acı Severlerin Gözdesi: Samandağ Biberi
Samandağ biberi, Türkiye'de acı severlerin vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Arsuz ilçesinde başlayan hasat mevsiminde, çiftçiler kavurucu sıcak altında zor şartlarda çalışıyor. Günlük yevmiye olarak 800 TL kazanan işçiler, litrelerce su tüketerek çalışmalarını sürdürüyor.
Samandağ Biberi Tarlada Kaç TL?
51 yaşındaki çiftçi Tahir Öztürk, sabah erken saatlerde başladıkları hasat sürecini şu sözlerle anlattı:
'Sabah 05.30-06.00 gibi başladık, bu sıcaklığın altında hasat halimi görüyorsun. Çok sıcak, iyi olmuyor yani güzel olmuyor fazla yoruluyoruz. Gelen kutular gidiyor, bidonlar sular boşalıyor. Günlük yevmiye ortalama 800 TL ama işine göre değişiyor. Biberi 4 dönüm gibi bir alana ektim. Daha bugün başladık siftah ettik. Şimdi pek bilemiyorum ne kadar olacağını, tam net bir şey söyleyemem şu anda ama tarladan 20 TL ile 25 TL'den sattık. Samandağ biberi acı olduğu için herkes tercih ediyor. Hilesi hurdası olmaz bunun şu anda Samandağ biberimiz güzel 10 numara diyebiliriz yani.'
Bereketli Topraklarda Hasat Devam Ediyor
Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay'da, bereketli topraklarda çiftçiler, toprakla buluşturdukları tohumların hasadına devam ediyor. Samandağ biberinin yanı sıra diğer ürünlerin de hasadı sürerken, çiftçiler zor şartlara rağmen emeklerinin karşılığını almaya çalışıyor.