Yayımlanan tebliğlerde, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar dikkate alınarak su ürünleri avcılığına dair yeni kurallar ve sınırlamalar getirildi. Bu düzenlemeler, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliği için önemli adımlar içeriyor.

Kasım Ayında Ekonomiye Güven Yüze 1 Arttı Kasım Ayında Ekonomiye Güven Yüze 1 Arttı

Avlanabilir Türler ve Miktarları

Tebliğlerde, hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali gibi 7 tür için uygulanacak toplam avlanabilir miktar belirlendi. Ayrıca, Tarımsal Üretim Planlaması ile uyumlu hale getirilen tebliğlerde, bazı alanlar su ürünleri avcılığına kapatıldı ve ağ derinliği ile göz açıklığı düzenlemeleri getirildi.

Endemik Türlerin Korunması

Leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi biyoçeşitlilik açısından önemli olan endemik türlerin avcılığı tamamen yasaklanarak koruma altına alındı. Ayrıca, bazı su ürünleri türlerinin avcılığına asgari avlanılabilir boy uzunluğu getirildi ve bazı türlerde boy uzunlukları düzenlendi.

Amatör ve Ticari Avcılıkta Yeni Düzenlemeler

Amatör amaçlı su ürünleri avcılığına yönelik yeni uygulamalar getirilirken, ticari avcılıkta koruma altında olan türlerin amatör kapsamdaki avcılığı da yasaklandı. Bu adımlar, korumacı yaklaşımın artırılmasını amaçlıyor.

Hamsi Üretim Planlaması

Son yıllarda balıkçılık üretiminin %60'ını oluşturan hamsi, ilk etapta üretim planlaması kapsamına alındı. Hamsinin toplam avlanabilirlik miktarı 400 bin ton olarak belirlendi. Bu model, bölgesel farklılıkları, av araçlarını ve avlanma kapasitelerini göz önüne alarak geliştirilmiş olup, balıkçıların haklarını koruyacak ve refah seviyelerini artıracak.

Kaynak: İHA