Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Hamsi tezgahta yenildi ihracatta palamudu solladı!

Hamsi tezgahta yenildi ihracatta palamudu solladı!

1 Eylül'de başlayan balık av sezonuyla birlikte Türkiye'de palamut bol miktarda avlanırken, ihracat rakamları düşük kaldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hamsi tezgahta yenildi ihracatta palamudu solladı!
KAYNAK: İHA

Türkiye’de 1 Eylül’de başlayan balık av sezonuyla birlikte palamut avı yoğun olarak gerçekleştirildi. Ancak bu durum, ihracat rakamlarına pek yansımadı. Sezonun ilk ayında avlanan bol palamuda rağmen, ihracat rakamları oldukça düşük kaldı. 1 aylık dönemde palamut ihracatından sadece 14 bin dolar döviz girdisi sağlanırken, hamsi ihracatı ise 1 milyon 82 bin 39 dolara ulaştı.

Eylül ayında Türkiye’den sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkmenistan'a yapılan palamut ihracatında 7 bin 268 kilogram balık satıldı. Bu satıştan toplam 14 bin 246 dolar döviz girdisi elde edildi. KKTC’ye 5 bin 778 kilogram karşılığı 11 bin 534 dolar, Türkmenistan’a ise bin 490 kilogram karşılığı 2 bin 712 dolar döviz girdisi sağlandı. Geçtiğimiz yıl ise palamut ihracatı hiç yapılamamıştı.

Hamsi ihracatı, palamudu solladı

Bu yılın Eylül ayında palamut avının çok olmasına rağmen, ihracatta hamsinin gerisinde kaldı. Hamsi avı oldukça sınırlı olmasına rağmen, Türkiye’den 10 ülkeye hamsi ihracatı yapıldı ve bu ihracattan 1 milyon 82 bin 39 dolar döviz girdisi elde edildi.

Eylül ayında en çok hamsi ihracatı yapılan ülkeler arasında Fransa, Belçika ve Almanya öne çıktı. Fransa’ya yapılan 72 bin 90 kilogramlık hamsi ihracatı 500 bin dolar gelir sağlarken, Belçika’ya 32 bin 697 kilogram karşılığı 261 bin 812 dolar, Almanya’ya 23 bin 34 kilogram karşılığı 202 bin 284 dolar döviz girdisi sağlandı. Diğer ihracat yapılan ülkeler ise ABD, Ukrayna, KKTC, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kanada oldu.

Palamut ihracatı neden düşük?

Trabzon’da faaliyet gösteren deniz ürünleri ihracatçısı Turgay Özsandıkçı, palamudun dış ülkelerde yeterince tanınmadığını belirterek, ihracatın bu yüzden düşük olduğunu ifade etti. Özsandıkçı, “Palamudu dış ülkeler tanımıyor. Türkiye’de özellikle Trabzon ve İstanbul’da çok sevilen bir balık, ancak yurt dışına tanıtılması gerekiyor. Palamut dünya genelinde birçok noktada bulunuyor, bu yüzden ihracat rakamları oldukça düşük kalıyor” dedi.

Hamsi ihracatında umut büyük

Hamsi ihracatının önemine değinen Özsandıkçı, bu sezon hamsi ihracatından şu ana kadar 1 milyon doların üzerinde gelir elde edildiğini belirtti. Hamsinin Marmara Denizi’nde çıktığını ve ihracatın başladığını ifade eden Özsandıkçı, hamsi sezonunun tam anlamıyla başlamadığını söyledi. Özsandıkçı, “Palamut, hamsiyi yediği için hamsi henüz sularımıza gelmedi, ama bu sezon bol hamsi bekliyoruz” dedi.

Hamsinin tahtı sallanmaz

Hamsinin lezzeti ve kolay pişirilmesiyle çok tercih edildiğini belirten Turgay Özsandıkçı, “Hamsiyi Amerika’ya kadar ihraç ediyoruz. Türkler, Amerikalılara hamsiyi tanıttı. Hamsi yiyen bir daha başka bir şey yemez, çünkü çok lezzetli. Hamsinin tahtını hiçbir balık sallayamaz” diyerek, hamsinin ihracatta önemini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hatay'daki zeytinlikte oluşan dev yarıkta korkulu hasat

Hatay'daki zeytinlikte oluşan dev yarıkta korkulu hasat