Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi 'Haksız ceza' tepkisi

'Haksız ceza' tepkisi

Muhasebeci ve mali müşavirlerin yeni çıkan Türk Ticaret Kanunu nedeniyle başları yine ağrıyor. Oda Başkanı Erdem, mükellef bilgileri bildirimi karşılığında mükelleften alınacak 100 TL ve eksik bildirimde ödenecek 1170 TL'lik cezayı haksız buldukların

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Haksız ceza' tepkisi

Türk Ticaret Kanunu'ndaki yeni düzenleme ile serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin mükellefleri ile aralarının açıldığını söyledi. Başkan Erdem, 100 TL'lik bildirim ücretine mükelleflerin tepki gösterdiğine dikkat çekti. Mükellef Bilgileri Bildiriminde eksiklik söz konusu olması halinde ödenecek özel usulsüzlük cezası olan 1170 TL uygulamasının doğru bir uygulama olmadığını belirten Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Erdem, "Bu uygulamalar ile meslektaşlarımızın mükellefleri ile arası açılmaktadır. Yasal bir düzenleme olduğunu bir türlü anlatamıyoruz. Kamuoyunda yanlış anlaşılmalara yol açan 413 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ilgili oluşan bilgi kirliliğini önleme amacıyla bu açıklamayı yapmak zorunda kalıyorum" diye konuştu.

 

MÜKELLEFTEN 100 TL TAHSİL EDİLECEK

20 Ocak 2012 tarihli ve 28179 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 413 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile gerçek usulde vergiye tabi mükelleflere ait verilerde meydana gelen değişiklikleri güncel olarak takip edebilmek amacı ile Maliye Bakanlığı tarafından Mükellef bilgileri bildiriminin, elektronik ortamda verilmesi zorunluluğu getirilmiş olduğunu belirten Mustafa Erdem, "Tebliğin, madde 6, bildirimin elektronik ortamda gönderilmesine ilişkin esaslar konulu bölümünde; Bildirimlerin kendi adına kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce veya serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerce gönderilmesi gerektiğine yer verilmiştir. 30 Aralık 2011 tarihli 3. mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan, asgari ücret tarifemizde Mükellef bilgileri bildirimi karşılığında alınacak ücret Maliye Bakanlığı tarafından 100 TL olarak belirlenmiştir. Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ücretin meslek mensupları tarafından alınması da zorunludur" dedi.

 

MÜCADELE ÇAĞRISI

Bildirimi elektronik ortamda vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunanlar hakkında Vergi Usul Kanunu Mükerrer 355. maddesi gereğince özel usulsüzlük cezası kesilmesi öngörüldüğüne de değinen Erdem, "Bu tutar 1.170 TL'dir. Hiçbir vergi kayıp ve kaçağına yol açmayan, eksik olan bilgiyi tamamlayarak doğru bilgi sağlandığında dahi ceza uygulanan tebliğe verilmesi gereken tepki daha anlamlı olurdu. Meslek camiası olarak bu tebliğin uygulamasını bizler istemiyoruz. Kaldı ki, ceza uygulanmasına tamamen karşıyız. Mükellefler ve üyesi oldukları odalar bu bildirimlerin yaptırımının mükerrer 355. maddeye dayandırılarak ceza uygulanmasına biz meslek mensupları ile birlikte tepki verme noktasında ortak tavır sergilemelidirler. Sonuç olarak her mükellefin 1170 TL ceza ile karşı karşıya kalma olasılığının her zaman yüksek olduğu bu uygulamanın kaldırılması ile mücadele etmesinin meslek mensubuna hizmeti karşılığı ödeyeceği 100 TL. için vereceği mücadeleden daha hayırlı olacağı düşüncesindeyim" dedi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Teknikeller sektörde liderliği bırakmıyor

Teknikeller sektörde liderliği bırakmıyor