Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Fed'in 4 yıl aradan sonra faiz indirimine giden yolculuğu

Fed'in 4 yıl aradan sonra faiz indirimine giden yolculuğu

ABD'de enflasyon ve ekonomik yavaşlama endişeleri, 50 baz puanlık faiz indirimi beklentilerini artırıyor. Analistler, Fed'in bu yönde adım atabileceğini öngörüyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Fed'in 4 yıl aradan sonra faiz indirimine giden yolculuğu
KAYNAK: AA

ABD Merkez Bankasının bugünkü toplantısında 4 yıl aradan sonra faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılırken, en son Kovid-19'da faiz indirimine giden banka, faiz indirim döngüsüne tekrar başlamak için bu 4 yılın içinde birçok süreçten geçti.

ABD'de enflasyonun istenilen seviyelere çekilmesi konusunda iyimserlik, açıklanan son verilerle artarken, iş gücü piyasasında yaşanan beklenmedik soğuma, resesyon endişelerini beraberinde getiriyor. Bu gelişmeler ışığında, para piyasalarında 50 baz puanlık faiz indirimi beklentileri giderek güç kazanıyor.

Enflasyon ve Ekonomik Yavaşlama

Analistler, ABD'de enflasyon oranındaki yavaşlamanın beklentilere uygun olduğunu ve çekirdek enflasyondaki sınırlı direncin, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine dair umutları artırdığını belirtiyor. Bu çerçevede, 25 baz puanlık faiz indiriminin masada olduğu ifade ediliyor.

50 Baz Puanlık Faiz İndirimi Beklentisi

Ancak, ekonomik aktiviteye yönelik endişelerin devam etmesi, 50 baz puanlık faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi. Analistler, Fed'in bu hafta yapılacak toplantıda büyük ihtimalle 50 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştireceğini öngörüyor. Ayrıca, Fed'in politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların da önemli sinyaller taşıması bekleniyor.

William Dudley'nin Açıklamaları

Eski Fed Üyesi William Dudley’nin, Fed’in bu hafta yapacağı toplantıda 50 baz puanlık faiz indirimi için alan gördüğünü açıklamasının ardından, bu yöndeki beklentiler daha da güçlendi. Dudley’nin bu açıklaması, piyasalarda faiz indirimi beklentilerini artırmış durumda.

Demokrat Senatörlerden Fed'e Çağrı

Fed'in faiz kararı beklenirken, Elizabeth Warren’ın aralarında bulunduğu üç Demokrat senatör, Fed'e faiz oranlarını 75 baz puan indirme çağrısında bulundu. Demokrat senatörler, Fed Başkanı Powell’a yazdıkları mektupta, "Fed'in faiz oranlarını düşürmede temkinli davranması ekonomiyi gereksiz yere resesyona sürükleyebilir" şeklinde uyarıda bulundular.

Geçmişteki Faiz İndirimleri

Fed, en son faiz indirimi Mart 2020’de yapılmıştı. Covid-19’un ekonomik etkileri nedeniyle, Fed Mart 2020’de iki kez acil faiz indirimi kararı almış, faiz oranlarını sırasıyla yüzde 1-1,25 ve yüzde 0-0,25 aralığına çekmişti.

2022 ve 2023 Yılındaki Faiz Artırımları

2022 yılında, Fed, varlık alım operasyonlarını tamamlayarak faiz artırımlarına başladı. İlk faiz artırımı Mart 2022'de 25 baz puan olarak gerçekleşti. 2022'nin devamında Fed, çeşitli toplantılarda faiz oranını artırarak toplamda 525 baz puanlık bir artış gerçekleştirdi.

2024 Yılına Dair Fed'in Mesajları

Aralık 2023 toplantısında Fed, enflasyon ve iş gücü piyasasındaki olumlu gelişmeler doğrultusunda "güvercin" bir mesaj verdi. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının muhtemelen zirveye yakın bir noktada olduğunu ve eylül ayında faiz indirimi olasılığının değerlendirilebileceğini ifade etti.

Jackson Hole Sempozyumu'nda Tarihi Mesaj

Powell, ağustos ayında yapılan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda, uzun süredir yüksek seviyelerde tutulan politika faizlerinin düşürülmesi için uygun zamanın geldiğini belirtti. Bu açıklamalar, faiz indirimi beklentilerini daha da güçlendirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya’da Kayalıklarda Mahsur Kalan Herkesi Harekete Geçirdi

Antalya’da Kayalıklarda Mahsur Kalan Herkesi Harekete Geçirdi