Muratpaşa Belediye Başkanı Evcilmen, 'Antalya'nın gerdanlığı' dediği falezleri çok katlı yapılaşmanın bitirdiğini söyledi. Evcilmen, "Hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmemesi gerekirken, geçmiş yıllarda yapılan plan hataları ile falezlere yüksek emsaller çok katlı planlamaları getirmiş" dedi..

 

Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen NTV'de canlı yayınlanan Yeşil Ekran Programı'nda falezlerde yapılan çalışmalar ve falezlerin tahribatıyla ilgili açıklamalarda bulundu ve Antalya'nın gerdanlığı konumundaki falezlerin mutlak suretle korunması gerektiğini söyledi. 

 

Falezlerin hiç el sürülmemesi gereken doğal yapılar olduğunu belirten Evcilmen, "Bu eşine az rastlanır ve 18 km'lik doğal yapıların neredeyse tamamı Muratpaşa Belediyesi sınırları içerisinde. Ne yazık ki bugün tehlike sinyali veren falezler, üstün gayretimizle kurtarılma aşamasına getirilmeye çalışılıyor" dedi.

 

Geçmiş yıllarda yapılan planlama hataları ile falezlerin yapılaşmaya açıldığını belirten  Evcilmen, "Hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmemesi gerekirken, falezlere maalesef yüksek emsaller, çok katlı yapı planlamaları getirilmiş. Bununla da yetinilmemiş yol güzergahları değiştirilmiş. Özel alanlar yaratılmış. O dönemlerde belediye meclisleri bu konuya duyarsız davranırken, koruma kurulları da buraları koruyamamış. Kıyı kenar çizgisi Türkiye'nin her yerinde 100-150 metre iken Antalya'da 35 metreye kadar bu kıyı kenar çizgisi düşürülmüş. Aslında bunun bir intihar olduğu herkes tarafından bilinmekte. Bazı yerlerde sıfır noktasına kadar yapılaşmaya izin verilmiş. Ne yazık ki bu yapılaşmaların geriye dönüşü mümkün değil" diye konuştu.

 

Falezlerin bu yapılaşma yükünü taşıyamadığı ve özellikle Konserve Koyu'nda ciddi sıkıntılar ortaya çıkardığının altını çizen Süleyman Evcilmen,  Konserve Koyu'nda belediyenin teknik ekiplerinin çeşitli görsel tespitler ortaya çıkardığını belirtti. Evcilmen, "Belediye ekiplerimizin tespitinden sonra Yıldız Teknik Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversiteleri'nden yardımlar alındı. Onların falezlerdeki tahribat ve kaymalarla ilgili raporlarını istedik. Raporlar maalesef iç açıcı değil. Bölge risk alanında. Bu konuyu Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ve Valiliğe bildirdik. Antalya Valiliği yeniden Yıldız Teknik Üniversitesi'nden bir rapor talep etti. Büyükşehir Belediyesi'nde riskli olan bölgenin boşaltılması konusunda yazılar yazdı. 2 binanın boşaltıldığını biliyorum. 1 binada boş. Buradaki sorun çok önemli. Bina altlarında boşluklar oluşmakta. Bitişik binalar birbirinden ayrılmış, öne doğru yatmış ve çatlaklar oluşmuş.  Ayrıca yakın tarihte falezlerden büyük bir kütle koparak denizle buluştu" şeklinde bilgiler aktardı.

 

18 kilometrelik falez bandının 8 kilometresini belediyenin çalışmaları ile kurtarabildiklerini belirten Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, "Şuan içinde bulunduğumuz ve Falez 2 Parkı dediğimiz bu alanda çok sayıda kapalı mekan bulunmaktaydı. Plan iptalleri yaparak, geçmiş dönemlerde yapılmış planları tümüyle iptal ettik. Şimdi ise falezlere seyir ve manzara terasları, oturma, yürüyüş ve çocuk oyun alanlarıyla, yeşil alanları ve havuzlarıyla, Antalya'ya yakışır şık bir gerdanlık yaratmaya çalışıyoruz. 8 km'lik falez bandı bitti. 10 bine yakın yerli ve yabancı vatandaşımız buralardan yararlanmakta.  Şu haliyle ödüllü prestij sahibi bir çalışma. Biz belediye olarak ancak 8 kilometrelik bandı kurtarabildik. Keşke geçmişte ben belediye başkanı olsaydım, buralara hiçbir şekilde yapılaşma izni vermezdik.  Ama artık geriye dönemeyiz. Falezler artık bu yoğunluğu bu yükü taşıyamıyor. Dalgalar her gün deniz dibinden vurmakta ve yeni boşluklar oluşturmakta.  Sadece Konserve Koyu'ndan düşen o büyük parça değil, birçok yerde kaymalar olduğunu tespit etmekteyiz. Bunların bilincinde olan yeni bir idare anlayış gündeme geldi. Ve bu bizimle başladı. Bundan da çok mutluyum ama geçmişe dönük üzüntülerimde olabildiğince büyük" dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilisim