Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Elden kira ödemesine ceza geliyor

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Elden kira ödemesine ceza geliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira ödemelerinde tevsik yükümlülüğüne ilişkin yeni bir genel tebliğ taslağını kamuoyuna sundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Elden kira ödemesine ceza geliyor
KAYNAK: AA

Gelir İdaresi Başkanlığı, "Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı"nı internet sitesi aracılığıyla görüşe açtı. Taslağa göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile mükellefiyet kaydı bulunmayan kişiler tarafından gerçekleştirilen iş yeri ve konut kiralama işlemlerinde, tahsilat ve ödemelerin sadece bankalar veya PTT aracılığıyla yapılması öngörülüyor.

Özellikle haftalık, günlük ya da kısa süreli konut kiralamaları da bu kapsamda değerlendirilecek. Mevcut uygulamada, iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmaksızın, konut kira ödemelerinde ise 500 TL sınırı bulunuyordu. Yeni düzenleme ile konut kiralarında bu sınır kaldırılacak ve tüm ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale gelecek.

Kiracılara da Cezai Yaptırım Getiriliyor

Güncel mevzuata göre, iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de kiralayana ceza uygulanıyordu. Ancak konut kiralamalarında yalnızca kiralayana ceza kesiliyordu. Temmuz ayında TBMM'de kabul edilen düzenlemeyle kiracılara da ceza kesilmesi uygulamaya alındı.

Taslağa göre, kira ödemelerini banka veya PTT yerine elden gerçekleştirenler için her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezanın alt sınırı ise 5 bin TL olarak belirlendi. Önceki uygulamada ceza oranı kira tutarının yüzde 5'i ve asgari 3 bin TL olarak uygulanıyordu.

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirdiğinde, özel usulsüzlük cezasından muaf tutulacak. Ayrıca, bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırı da 8 milyon 700 bin TL'den 20 milyon TL'ye çıkarılacak.

Kayıt Dışılığına Karşı Etkili Önlemler

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, yeni tebliğ taslağının kiracılar açısından olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti. Akçam, "Kiracılar, kira ödemelerini resmi yollarla yaptıklarında, hem mal sahibinin vergi yükümlülükleri hem de kira artışlarının makul seviyede tutulması gibi konular daha net bir şekilde çözüme kavuşacak. Ayrıca, e-kontrat sisteminin devreye girmesiyle birlikte gözden kaçan hiçbir unsur kalmayacak. Bu düzenlemenin amacı, kayıt dışılığı tamamen ortadan kaldırmak" şeklinde konuştu.

Akçam, düzenlemenin desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, cezaların kiracıları da kapsayacak şekilde genişletilmesinin sahte kontratların önüne geçeceğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ekrem İmamoğlu Murat Kurum ile ne görüştü?: 'Sayfa sayfa açtık'

Ekrem İmamoğlu Murat Kurum ile ne görüştü?: 'Sayfa sayfa açtık'